Ozdobit pštrosí kraslici slámou? To zabere i třicet hodin

Slámové kraslice Taťány Malinové zdobí i domácnosti v Severní Americe. Každé dva roky si obnovuje certifikát potvrzující, že dodržuje tradiční postup.

Taťána Malinová zdobí kraslice nastříhanou slámou už bezmála čtvrtstoletí. Vytvořila desítky originálních vzorů. Používá je na vajíčka holubí, slepičí, ale i pštrosí.

Za svůj um posbírala několik cen. Je například držitelkou titulu Mistr tradiční rukodělné výroby Zlínského kraje. Kraslice rodačky z Uherského Hradiště dělají lidem radost nejenom v tuzemsku nebo okolních zemích, ale například i ve Spojených státech amerických.

Taťána Malinová rozstřihla slámu a chystá ji na kraslici. Sláma je krásně bílá a barvy na vajíčkách zase hodně syté.

„Sláma se předem bělí a na vajíčka používám barvu, kterou můžete natírat plot nebo železná vrata, cokoliv. Je rychleschnoucí a také to vajíčko zpevní,“ vysvětluje krasličářka.

Ani po desetiletích praxe se neobejde bez předkreslení rysky, když oramentem vajíčko půlí. „Abych z toho měla krásnou půlku a nebyla to, jak se říká, ertepla,“ doplňuje a přiznává, že nové ornamenty někdy vznikají omylem.

Taťána Malinová zdobí kraslice slámou už téměř čtvrtstoletí

„To se stane, že se zaposlouchám do vysílání rádia, když je tam něco zajímavého, a začnu lepit něco úplně jiného. A hned z toho vznikne nový vzor, protože to musím nějak spravit nebo zaretušovat,“ směje se Malinová.

Drobné ornamenty lepí jehlou a používá i nůž a nůžky – konkrétně chirurgické, protože se dají ostřit a dobře se s nimi pracuje. Ze slámy může vyrazit jen kolečko, to jediné oficiální postupy povolují. Jinak je pod bedlivým dohledem etnografů.

„Každé dva roky si musím obnovit certifikát. Oni posoudí, jestli vám ten certifikát prodlouží nebo zda jste se zhoršili a už vám ho neprodlouží,“ dodává.

Taťána Malinová zdobí kraslice slámou už téměř čtvrtstoletí

Slámou zdobí různě velká vejce – holubí i obrovská pštrosí. Není problém je sehnat, jen je potřeba počítat s cenou od 200 korun do 350 korun za kus, podle velikosti. Právě tyto kraslicové obry je nejtěžší vyzdobit. Musí totiž vzorem pokrýt velkou plochu.

„Také ho nemůžete držet v ruce, což je jednodušší. Mám na něj podstavec, který je otočný a na něm to lepím a postupně si vejce otáčím,“ popisuje.

Vyzdobit pštrosí vejce trvá až třicet hodin.

autor: pes
Spustit audio