Památkově chráněná loď Dallas, která brázdila Brněnskou přehradu, změní majitele

Památkově chráněná loď Dallas, která více než padesát let vozila turisty po Brněnské přehradě, bude mít nového majitele. Brněnský dopravní podnik ji prodá soukromé firmě za čtvrt milionu korun. Nový vlastník musí jakékoli úpravy konzultovat s památkáři.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Loď Dallas

Loď Dallas | Foto: Pavel Gejdoš

Na plavidle pro 300 lidí je výjimečné to, že vzniklo před lety přímo na břehu Brněnské přehrady z dílů pro brněnské tramvaje. Dopravní podnik se ho zbavuje proto, že nesplňuje technické podmínky pro lodní dopravu a rekonstrukce by stála víc, než je hodnota celé lodi.

„My loď Dallas prodat nechceme, nicméně okolnosti související s tím, že byla prohlášena technickou kulturní památkou, nás k tomu nutí,“ obhajoval v červnu důvody prodeje ředitel dopravního podniku Miloš Havránek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Památkově chráněná loď Dallas, která přes 50 let vozila turisty po Brněnské přehradě, změní majitele. Více od redaktorky Vlasty Gajdošíkové

„V případě opravy za účelem provozování lodi stát říká, jaké opravy tam musí být provedeny, a to je objem 12 milionů korun. Proto hledáme někoho, kdo by se lodi ujal.“

Prodat památkově chráněné plavidlo ale není jen tak. Předkupní právo na ně má totiž stát, konkrétně ministerstvo kultury. To ale podle mluvčí dopravního podniku Lindy Hailichové o koupi Dallasu zájem nemělo.

„Tím pádem jsme mohli vypsat poptávkové řízení na prodej. Sešly se nám čtyři nabídky, z nichž jsme nakonec vybrali firmu, která nabídla nejvíce peněz,“ říká mluvčí.

Jedná se o společnost Leo Minor, která za Dallas dopravnímu podniku zaplatí 251 tisíc korun. Jednatel firmy David Grolig své plány s lodí zatím nechtěl konkretizovat. Kupní smlouva totiž dosud není podepsaná. „Nechali bychom to bez komentáře.“

Brněnský dopravní podnik ale záměr firmy zná, protože byl součástí nabídky.

„Záměr je takový, že by ji rádi využili jako prezentační objekt ke své hlavní podnikatelské činnosti, což je provádění plaveb na Jadranu, a loď Dallas oni chtějí mít umístěnou buď na hladině Brněnské přehrady, nebo v její bezprostřední blízkosti,“ přibližuje Linda Hailichová z dopravního podniku.

Vlasta Gajdošíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme