Patří k Mikuláši Turek? To se dozvíte na výstavě mikulášských masek v Horní Lidči

V Horní Lidči na Vsetínsku vystavují historické masky čertů, Mikuláše a jeho družiny.

Unikátní historické masky z mikulášských obchůzek vystavují v Horní Lidči na Vsetínsku. Anděla mezi nimi nenajdete. Zato čertů je tam spousta. Podle staleté tradice obchází jižním Valašskem takzvaný svatý v doprovodu hrozivě namaskovaných pekelníků. Ve skupině musí být i další neobvyklé figury.

„Kostýmy jsou originální a mají nevyčíslitelnou hodnotu, protože se předávají z generace na generaci. Máme tady postavu čerta z Valašské Polanky, který je starý už 35 let,“ vysvětluje Ludmila Brousilová z Betlému Horní Lideč.

Peklo v Horní Lidči

Každá maska je jiná, což je dáno také fantazií těch, kdo je vyráběli. Častým materiálem jsou ovčí kožichy, beraní hlavy, kozlí hlavy a podobně.

„Tady na Hornolidečsku je to tradice stará více než sto let. Masky jsou z ovčích i kozích kůží, ale máme tu i exkluzivitu z Valašských Klobouk, kterou je bavlnkový čert,“ upozorňuje průvodkyně.

Takzvaný Svatý a jeho doprovod

Samozřejmě tu nechybí Mikuláš ve své slavnostní róbě i s krásnou vyřezávanou holí, který s sebou tady na Hornolidečsku vodí celou skupinu čertů a dalších postav.

„Nesmíme zapomenout na koníka, někdy ho nazývají Turkem, máme tu postavu Smrtičky a pak bych si dovolila zmínit postavu, která se moc často nevyskytuje – postavu Laufra,“ dodává Brousilová.

S čerty chodí i Laufr - uprostřed

Stejně jako ostatní postavy i tato má svá pravidla a funkci – šla před mikulášským průvodem a hlasitě vybízela lidi, aby udělali místo, že jde Mikuláš.

Ustrojení čerta není žádná snadná věc, na všechny kožichy a chlupaté kukly s rohy se věší desítky zvonců.

Jak masky z mikulášského průvodu vypadají zblízka, se mohou návštěvníci přesvědčit pouze do 27. listopadu, protože na začátku prosince už budou tyto masky obcházet zdejší vesnice.

autoři: rv , ska
Spustit audio