Placky pro těhotné mají upozornit okolí, že je ženu třeba pustit sednout

Brněnský dopravní podnik začal ženám rozdávat placky, které upozorňují, že cestující čeká miminko.

V tramvajích a autobusech v Brně můžou cestující nově vídat na ženách červené odznáčky s nápisem Baby on board. Ten má upozornit, že cestující je nastávající maminka, i když to nemusí být na první pohled vidět. Reakce cestujících jsou rozpačité, těhotné nápad chválí.

„Myslím si, že je to výborný nápad pro těhotné ženy, které jsou třeba v prvním trimestru a není to na nich tolik vidět. Dělá se jim hodně nevolno a ta potřeba si sednout je docela veliká,“ konstatuje Kateřina Zbranková.

Sama začala červený odznáček s modrým nápisem Baby on board nosit, když byla v pátém měsíci těhotenství. Tehdy už měla viditelné bříško a lidé jí tak uvolňovali místo automaticky. Vzpomíná ale na první měsíce, kdy jí cesty tramvají nedělaly dobře, a o sednutí si musela říkat.

Placka Dopravního podniku upozorňující na těhotnou ženu.

„Dokážu si představit, že někomu dělá problém si o to říct, že třeba je nesmělý nebo má nějaký jiný problém a zdráhá se. Myslím si, že ta placka mu může v tomto pomoct, ale lidé si na to musí zvyknout,“ konstatuje budoucí matka.

Někteří cestující nechápou anglický nápis, jiným přijde nošení odznaku pro nastávající matky ponižující. Většina se ale shoduje, že pokud vidí těhotnou ženu, pustí jí sednout bez vyzvání.

„Kdyby to byla nějaká žena bez dítěte, taky by mě to asi napadlo. Kdyby měla svůj kočárek s dítětem, tak bych si asi myslela, že se to vztahuje na ten kočárek a to dítě,“ míní jedna z dotázaných.

„Já nepotřebuju žádný odznáček a těhotné a nastávající maminky pouštím automaticky,“ říká další z cestujících.

Placku si můžou zájemci vyzvednout zdarma na infocentru dopravního podniku v ulici Novobranská nebo v ulici Joštova. Dopravní podnik města Brna doufá, že si lidé o speciálních plackách řeknou a budou tak vědět, co znamenají, říká mluvčí Barbora Lukšová.

„My jsme se inspirovali londýnským metrem a na odznáčku tak je anglický nápis Baby on board. Pokud lidé uvidí ženu s tímto odznáčkem, tak by se jí měli zeptat, jestli by se ráda neposadila, popřípadě jí uvolnit místo,“ vysvětluje.

Brno se tak přidává v osvětové kampani nejen k Londýnu, stejné placky totiž v květnu začali rozdávat těhotným ženám i zaměstnanci newyorského metra.


autor: Tereza Kadrnožková
Spustit audio