Podívejte se: Překrásné mozaikové podlahy a pestře zdobené stropy minaretu jsou téměř hotové

Několik desítek let uzavřené salonky minaretu v Lednici zpřístupní už letos památkáři návštěvníkům. Ti uvidí původní stropy zdobené ornamenty i mozaikové podlahy.

Restaurátoři dokončují svou práci v interiérech lednického minaretu. Salónky jedné z dominant zámeckého parku byly kvůli narušené statice uzavřené desítky let. Po šest let trvajících opravách ale získaly zpět původní podobu. Návštěvníci tak od poloviny května budou moci obdivovat ornamenty zdobené stropy i mozaikové podlahy.

Až nahoru vede 302 schodů. Kastelánka Ivana Holásková otevírá vstup do prostor, které nebyly dlouhá léta přístupné veřejnosti.

Minaret v Lednici s opravenými salonky

„Tyto prostory byly naposledy pro návštěvníky otevřeny v první polovině osmdesátých let. Potom byly kvůli statickým poruchám prostory uzavřeny,“ potvrzuje Holásková.

Salonky minaretu byly nepřístupné od poloviny 80. let minulého století

Salónků je celkem osm, ale do zcela původního stavu uvedli restaurátoři jen jeden z nich. Ostatní byly natolik poškozené, že by správa zámku jejich rekonstrukci finančně nezvládla.

Strop dalšího ze salonků

V opravených prostorách je rozhodně co obdivovat. Například komplikovanou výmalbu stropů s arabskými nápisy. „Všechny tyto ornamenty jsou citáty ve staroarabštině a jsou to citáty z koránu,“ upřesňuje kastelánka.

I oprava mozaikových podlah dala restaurátorům zabrat

Výmalba byla podle ní velmi komplikovaná, naštěstí byly vzory poměrně dobře dochované a z fragmentů se dalo dobře vycházet. „Ale práce to byla velmi náročná, pracovalo se i přes zimu ve velmi nepříjemných podmínkách, navíc vleže. Bylo to pro restaurátory fyzicky náročné,“ popisuje Holásková. Nijak snadné nebyly ani opravy mozaikových podlah tvořených malými kamínky.

Úsilí ale stálo za to

Salonky na minaretu jsou už téměř hotové, jen podlahy potřebují ještě finální úpravu, s níž je třeba počkat na teplejší počasí.

„Nic nebrání tomu, abychom salonky zařídili alespoň náznakově tak, jak vypadaly na konci 19. století. Předpokládáme, že v polovině května by mohl být minaret kompletně přístupný,“ odhaduje kastelánka.

Věž bude přístupná samostatně, salónky budou tvořit výběrovou trasu pro omezený počet návštěvníků. Poslední úpravou, kterou minaret projde, bude rekonstrukce spodní části fasády. Ta je ale naplánovaná až na příští rok.

autor: Štěpánka Kadlečková
Spustit audio