Podívejte se: Vítězný návrh podoby nábřeží Svratky je z pera Ivana Rullera

Novou možnou podobu nábřeží Svratky v Brně dnes představili městští radní. Oznámili výsledky mezinárodní soutěže, ve které měli architekti a krajináři navrhnout, jak lidem zpřístupnit břehy řeky u brněnského výstaviště.

Nábřeží řeky Svratky v centru Brna by mohlo mít kolonádu i samostatnou cyklostezku. Počítá s tím návrh, který pochází z pera brněnského architekta Ivana Rullera. Ten spolu se svými kolegy obstál v mezinárodní konkurenci 21 projektů.

Vítězství potvrdila mezinárodní porota a dnes i brněnští radní. Město Brno by podle jeho návrhu mělo upravit okolí koryta od Riviéry po železniční most u Uhelné.

Vítězný návrh architekta Rullera, tedy například spoluautora Janáčkova divadla nebo haly Rondo, dává každému nábřeží jinou tvář. Zatímco levý břeh Svratky by měl mít městský charakter, kde budou kolonády a terasy, pravý by měl poskytovat větší prostor zeleni a měl by působit víc jako městský park.

Promenáda poblíž mostu na Renneské třídě.

Základní myšlenkou návrhu je, aby mohl člověk pohodlně procházet po celé délce nábřeží. A myslí se i na hendikepované. Zároveň by ale měl být u vody také prostor pro sport, proto je na návrzích i stezka pro cyklisty a bruslaře.

Porota na návrhu nejvíc ocenila, že se snaží lidi co nejvíc přiblížit řece, že nepracuje s žádnými vyvýšenými vyhlídkami, ale naopak vytváří prostor jen několik metrů od hladiny Svratky. Tam by umístění našly jak třeba kavárny, tak i tančírny nebo prostory pro piknik. Pokud vše půjde hladce, s revitalizací by se mělo začít za dva roky. Cenu teprve určí další dokumenty, musí totiž zahrnout i protipovodňová opatření.

Pohled směrem k centru z pěší lávky u ulice Rybářská.

Město plánuje upravovat koryto řeky Svratky i v dalších úsecích, a to od železničního mostu v Uhelné ulici směrem ke Komárovu. Území se pravděpodobně promění při přestavbě Jižního centra, kde by podle jedné z verzí mohlo stát i nové hlavní vlakové nádraží.

Architekti loni zveřejnili návrhy, jak by nádraží v odsunuté poloze u řeky mohlo vypadat a v projektech počítali i s tím, že lidé získají lepší přístup ke korytu Svratky.

Amfiteátr a obchodní promenáda pod Halou Rondo.

Na zpřístupnění břehů další brněnské řeky, Svitavy, už se pracuje. Zpřístupnění Svitavského náhonu začalo v minulých letech například v průmyslovém areálu mezi Dornychem a Masnou ulicí. Tam koryto řeky upravila soukromá firma.

Novou podobu má letos získat třísetmetrový úsek náhonu od mostu ve Svatopetrské ulici k ústí do Svitavy. Nově upravené břehy doplní zeleň a lavičky, aby si lidé mohli u vody odpočinout.

Proměny se řeka Svitava dočká v příštích letech při výstavbě protipovodňových opatření hlavně v Husovicích a Židenicích, část koryta zpřístupní soukromý investor v areálu Zbrojovky, kde má vyrůst nová čtvrť s kancelářemi, obchody a byty.

Zlepšit přístup ke Svitavě chce taky radnice v Černovicích. Letos tam i v dalších městských částech chystají další ročník festivalu na nábřeží, který má lidem ukázat zajímavá místa podél řeky, kam často nezavítají.

autor: Tereza Kadrnožková
Spustit audio