Pohádky v brněnských školkách budou místo učitelek číst babičky a dědečkové

Kdopak přečte pohádku? Projekt městské části Brno-střed má potěšit děti i seniory.

Namísto od paní učitelky slyšely dnes děti ve školce na Údolní ulici v Brně pohádku před spaním od babičky.

Drahomíra Nečásková, která jim přišla předčítat, se totiž zapojila do projektu „Kdopak přečte pohádku“ s nímž přišla městská část Brno-střed.

Senoři, kteří se na akci podílí, budou navštěvovat mateřské školy v centru Brna a kromě čtení pohádky před spaním si budou s dětmi povídat o svých životních zkušenostech.

„Vlastní vnoučata mám v Německu, tak jsme se domluvili, že budu chodit jednou týdně číst aspoň sem,“ vysvětluje svou motivaci Drahomíra Nečásková.

To je ale jen první část projektu. „Děti pak budou chodit do sociálních zařízení pro seniory a návštěvu jim oplatí,“ vysvětlil radní městské části Brno-střed Petr Kalousek (Žít Brno).

Patronkou projektu se stala spisovatelka Kateřina Tučková, autorka knih Žítkovské bohyně a Vyhnání Gerty Schnirch.

Kateřina Tučková

„Děti si při poslechu rozvíjí fantazii, budují vztah k slovesnému umění a ti zvídavější si třeba mohou s ‚babičkou‘ či ‚dědečkem‘ popovídat. Předčítajícím zase jistě přijde vhod navštívit na chvíli radostné a hravé prostředí mateřských školek,“ vysvětluje spisovatelka, proč se do projektu zapojila.

Městská část hledá další seniory, kteří mají zájem do některé mateřské školy docházet a číst dětem před odpoledním spánkem. Přihlásit se mohou na internetových stránkách www.brno-stred.cz/pohadky , mailem na pohádky@brno-stred.cz nebo osobně přímo na úřadu městské části.

autoři: ska , Tereza Kadrnožková
Spustit audio