Pohled do světa schizofrenika nabízí „psychobudka“

V Kroměříži nachystali pro zájemce „psychobudku“, přenese je do světa schizofreniků.

Schizofrenie je duševní porucha charakteristická selháváním myšlenkových procesů a sníženou schopností vnímat emoce a reagovat na ně. Tolik odborná definice. Nemoc se nejčastěji projevuje sluchovými halucinacemi, zmatenou řečí, paranoidními bludy.

Okolo schizofrenie se ale točí také polopravdy a lži. Proto existuje projekt, který vnese zdravého člověka do pocitů schizofrenika. Stačí deset minut posedět v „psychobudce“. Takovou možnost momentálně nabízí kroměřížská Zahrada, sociální zařízení pomáhající právě nemocným schizofrenií.

„Je to malý tmavý box, kde máte obrazovku, která je dotyková, pohodlně si sednete, nasadíte si sluchátka,“ popisuje Lucie Krejčířová ze sociálního zařízení Zahrada.

Potom je třeba na obrazovce zvolit odpovídající pohlaví. Proč je to důležité zjistíte za chvilku: hlasy na vás mluví se správném rodu. „Na co čekáš, zmáčkni to! To nedokážeš, seš ztracenej!“ syčí hlas ve sluchátkách.

Právě prostřednictvím sluchátek se člověk podívá na kratičký příběh ze života schizofrenika. Jde o banální, každodenní záležitost: přijde doručovatel a přinese doručenku s níž jdete na poštu.

Citáty lidí nemocných schizofrenií

„Pro zdravého člověka to není nic, nad čím by se pozastavil. Pro člověka s chronickým duševním onemocněním, konkrétně se schizofrenií, to může být konkrétně takto velký problém,“ potvrzuje Lucie Krejčířová.

Nahrávky hlasů vycházejí z reálných zkušeností nemocných. „Z vlastní praxe vím, že ty hlasy se opravdu takto projevují a tohle je ta příjemnější varianta. Mnohdy bývají tyhle hlasy vulgární, opravdu zlé,“ potvrzuje Krejčířová.

Zkušenost v „psychobudce“ je určená pro všechny, které zajímá, jak se cítí a co prožívá člověk trpící schizofrenií. „Chceme jít proti stigmatizaci a určitému nálepkování, aby člověk pochopil jejich prožívání nebo jednání,“ vysvětluje Lucie Krejčířová.

„Psychobudka“ bude v rehabilitačním centru Zahrada v Kroměříži stát až do konce května.

autor: pes
Spustit audio