Policie navrhla obžalovat bývalou ředitelku brněnské pobočky ČOI

Detektivové protikorupční jednotky navrhli obžalovat bývalou ředitelku brněnské pobočky České obchodní inspekce (ČOI) Tatianu Neuhybelovou. Podle policistů svým podřízeným nařizovala, aby nekontrolovali některé restaurace. Údajně nesměli chodit například do jedné konkrétní restaurace v Brně a také na Mikulovsku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Inspekce ČOI na tržnici

Inspekce ČOI na tržnici | Foto: Vlasta Gajdošíková | Zdroj: Český rozhlas

Návrh odeslala policie státnímu zástupci tento týden. Neuhybelové hrozí až pětiletý trest vězení.

„Kriminalisté našeho útvaru navrhli státnímu zástupci Městského státního zastupitelství v Brně obžalovat jednu osobu, která je stíhána pro trestný čin zneužití pravomoci úřední osoby,“ potvrdil mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Neuhybelová nechtěla návrh na obžalobu komentovat: „Nebudu se vám absolutně k ničemu vyjadřovat, nezlobte se.“ Ředitelka na svůj post rezignovala v letos v únoru, údajně ze zdravotních důvodů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Policie navrhla obžalovat bývalou ředitelku brněnské pobočky ČOI

Vedení ČOI prý o návrhu na obžalobu zatím neví. „Pro Českou obchodní inspekci se nic nemění. Dotyčná osoba, na kterou se ptáte, je od března v pracovní neschopnosti, tedy nevykonává kontrolní činnost,“ upozornil mluvčí Jiří Fröhlich.

Na kauzu letos v lednu upozornil Český rozhlas. Odvysílal sérii reportáží o praktikách na brněnské pobočce České obchodní inspekce. Opíral se o svědectví devíti inspektorů, což je zhruba třetina celkového stavu na jižní Moravě.

Ti měli podezření na dva kolegy, a proto nahráli několik kontrol na skrytý mikrofon. Vietnamci na nich přiznávají, že kromě peněz dávali inspektorům i zboží – boty či oblečení – nebo jim zaplatili oběd.

V minulém týdnu tyto dva inspektory, Lenku Nejezchlebovou a Michala Pavlicu, obvinila policie. Údajně falšovali protokoly a od vietnamských obchodníků si nechali platit za to, že jim nebudou dělat problémy. Jednomu z obviněných hrozí trest deset let vězení, druhému pět let.

Inspektoři, kteří na údajnou korupci upozornili, pak prý čelili ze strany vedení šikaně. V minulosti to dokonce potvrdil tehdejší dozorující státní zástupce Jan Petrásek. Ani teď se prý situace příliš nezlepšila.

Markéta Chaloupská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme