Politici slavili s příznivci první máj, v Brně zasahovali těžkooděnci

Na různých místech Česka se dnes konaly prvomájové oslavy pořádané politickými stranami. V Praze se setkali příznivci komunistů, sociálních demokratů, hnutí ANO i ODS. Do ulic vyrazili i stoupenci krajní levice a pravice. V Brně se pochodu Dělnické mládeže snažili bránit jeho odpůrci, zasahovat tam museli policejní těžkooděnci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pochodu přívrženců Dělnické mládeže v Brně se postavilo asi 1500 lidí

Pochodu přívrženců Dělnické mládeže v Brně se postavilo asi 1500 lidí | Zdroj: ČTK

Pochodu dvou stovek přívrženců extremistické organizace Dělnická mládež v Brně se postavilo asi 1500 lidí. Zablokovali přístupové cesty na Malinovského náměstí, skandovali "Náckové ven z Brna" a další podobná hesla.

Průvod se proto vydal jinou trasou, účastníci blokády se ho snažili dál zastavit. Vždy se jim ale do cesty postavili těžkooděnci.

Situace se vyhrotila po 16. hodině na Moravském náměstí, kde došlo k tvrdé potyčce. Skupina odpůrců Dělnické mládeže seděla v trase průvodu a i přes výzvy policie odmítala prostor uvolnit. Policisté proto použili slzný plyn a obušky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pokus zastavit pochod Dělnické mládeže v Brně skončil potyčkou mezi policií a účastníky blokády. Situaci popsal reportér Tomáš Jelen

Podle jihomoravského policejního ředitele Leoše Tržila policisté zadrželi 57 lidí, čeká je přestupkové řízení. Dva zasahující muži zákona utrpěli při potyčkách lehká zranění, z účastníků akcí nebyl zřejmě zraněn nikdo. Celkem na pořádek dohlíželo 600 policistů z několika krajů, dění monitoroval i vrtulník.

Průvod za asistence policie svůj pochod dokončil, nyní už je v centru města klid. Policejní hlídky budou ale v Brně kvůli možným potyčkám hlídkovat na kritických místech až do rána.


Pochodu přívrženců Dělnické mládeže v Brně se postavilo asi 1500 lidí | Foto: ČTK

Varování před válkou a výzvy vládě, ať odstraňuje nezaměstnanost, zněly na dopoledním prvomájovém mítinku KSČM na pražském Výstavišti.

Na tradiční shromáždění u Křižíkovy fontány přišly stovky převážně starších lidí, ale i zhruba tři desítky odpůrců komunistů. Na místě byl proto i antikonfliktní tým, došlo ale jenom k několika slovním přestřelkám.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prvomájové mítinky politických stran sledoval v Praze reportér Martin Karlík

Hnutí ANO uspořádalo na prostranství nedaleko zoologické zahrady v pražské Troji piknik. Svým příznivcům nabízelo levné občerstvení nebo jablka a banány pro děti zdarma. Celodenního programu zaměřeného na rodiny s dětmi se účastnili předseda hnutí Andrej Babiš, pražská primátorka Adriana Krnáčová a ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

Na Střeleckém ostrově se odpoledne sešli jak anarchisté, kteří se odtud vydali na pochod, tak sociální demokraté. Ti pojali oslavy Prvního máje nepoliticky a vsadili na zábavu pro celou rodinu. Místo projevů zněla hudba, točilo se pivo a opékaly klobásy.

ODS slavila na Petříně přímo u horní stanice lanovky, kde měla stánky s občerstvením a hudbou nebo skákací hrad pro děti.

Prvomájové setkání KSČM na pražském Výstavišti v Holešovicích | Foto: Martin Karlík

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme