Pomáhají meditace proti Alzheimerově chorobě? Zjišťují to brněnští vědci

Ovlivňují meditace a zklidnění mysli rozvoj Alzheimerovy nemoci? To zkoumají brněnští vědci.

Demenci a Alzheimerovu nemoc zkouší lékaři z Mezinárodního centra klinického výzkumu v Brně aspoň zčásti léčit speciálními cviky. Připomínají kombinaci meditace a jógy. Osm týdnů je zkoušela skupina dobrovolníků trpících lehčími poruchami paměti. Podle vědců pomáhají lidem zbavit se dvou rizikových faktorů demence - stresu a úzkosti.

Začíná další cvik. Deset lidí sedí na židlích, většina má zavřené oči. Podle pokynů lektora Andreje Jeleníka se soustředí na svoje dýchání. V místnosti jsou všichni absolutně soustředění.

„Ukazuje se, že když jsme méně v takovém autopilot módu, umíme se opravdu zastavit a uvědomit si, co prožíváme. Jen takovéto zastavení v daném momentu mění stresové hladiny a lidé potom v kurzu říkají, že paradoxně život vnímají více naplno, mají víc klidu a jsou efektivnější,“ vysvětluje Jeleník.

Všímavost trénovali lidé na společných lekcích, navíc dostávali domácí úkoly. Cvičili hlavně mysl, někdy ale i tělo.

„V kurzu se začíná například kontaktem s tělem. I posluchači si mohou udělat cvičení: jednoduše na tři minuty zaměřit svou pozornost na svoje dýchání. Velmi rychle si uvědomí, že mysl rychle běhá. I po takové jednoduché cvičení vytváří změny ve strukturách mozku,“ dodává lektor.

To, jestli cviky dobrovolníkům skutečně pomohly s jejich pamětí, se vědci dozví za půl roku, kdy se skupina zase sejde na testování. Už teď ale někteří cítí pokroky.

„Mám potíže s páteří a chodil jsem na rehabilitaci. Tam se cvičilo, to je úplně něco jiného než tady. Tady se cvičí duševně. Dokonce, když jsem přišel domů z těchto kurzů, tak dokonce žena poznala, že se chovám trošku jinak. Že jsem trošku vyspělejší duševně,“ pochvaluje si jeden ze cvičících, Mojmír.

„Ukazuje se ve výzkumech, že pokud to člověk skutečně dělá, tak může uchránit svůj mozek před úbytkem mozkové tkáně, nebo to zpomalit,“ popisuje lékařka Kateřina Sheardová, která výzkum vede.

„V této skupině lidé léky na Alzheimerovu nemoc neberou, protože nejsou v tom stádiu. To, co bychom chtěli prokázat je, že u nich zpomalíme nástup nemoci, nebo že se u nich vůbec nevyvine. Že je to takový ochranný mechanismus,“ dodává.

Je podle ní možné, že taková jednoduchá cvičení by v budoucnu mohla nahradit i některé léky.

autor: mav
Spustit audio