Poslanci přerušili mimořádnou schůzi o explozích ve Vrběticích, vrátí se k nim v lednu

Mimořádné jednání sněmovny o situaci v muničním skladu ve Vrběticích na Zlínsku poslanci přerušili do 19. ledna. Čekají, že do té doby budou mít ministři více informací z vyšetřování. Sklad vybuchl poprvé v polovině října, podruhé začátkem prosince asi kilometr od první exploze. O svolání mimořádné schůze požádala opozice. Podle ministra vnitra Milana Chovance z ČSSD šetří výbuchy Útvar pro odhalování organizovaného zločinu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna 3.12.2014

Poslanecká sněmovna 3.12.2014 | Foto: Filip Jandourek

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka před poslanci zopakoval, že objekt sice patří armádě, ale samotnou munici vlastní soukromá firma, smlouva s ní byla uzavřena v roce 2011. Poděkoval také všem, kteří na místě zasahují.

Přehrát

00:00 / 00:00

Obsah mimořádné schůze shrnuli Petr Gazdík, místopředseda Sněmovny za TOP 09 a Roman Sklenák, poslanec ČSSD

Podle ministra vnitra Milana Chovance z ČSSD teď řeší výbuchy ve Vrběticích Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. Ministr také dodal, že policie postupně kontroluje i další muniční sklady v republice.

„Nařídili jsme mimořádné kontroly. V České republice je zhruba 28 skladů, kde se skladuje větší množství munice, licenci drží 21 subjektů. A v 17 z nich, tam, kde jsme vyhodnotili, že riziko je vyšší a naskladněná munice je většího rozsahu, jsme nařídili mimořádné kontroly.“

Kontroly muničních skladů ve Vrběticích odhalily čtyři pochybení, oznámil ministr Chovanec

Číst článek

„Bylo nasazeno 17 pracovních týmů. A žádné pochybení není tak velké, aby tam vzniklo zásadní riziko,“ uvedl Chovanec. Postupně se kontroluje celkem 28 dalších muničních skladů.

Poslanci si odhlasovali, že starosta Vrbětic-Vlachovic Zdeněk Hověžák smí být přímo v jednacím sále, stejně jako náměstek zlínského hejtmana Jaroslav Drozd.

Nesmí se to opakovat, řekl vládě starosta

„Pro příště již nelze čekat na výbuch a pak být zaskočen. Chtěl bych proto vládu požádat, aby zajistila objektivní, pečlivé a rychlé vyšetření tohoto zločinu,“ apeloval starosta Hověžák. Vyzval vládu, aby udělala všechno pro to, aby se už podobná situace neopakovala.

Opoziční poslanci, kteří mimořádnou schůzi svolali, zatím s vyjádřeními ministrů příliš spokojeni nejsou. Třeba podle místopředsedy sněmovny z TOP 09 Petra Gazdíka nedělá vláda dost.

„O to větší je snaha integrovaného záchranného systému, která se projevila nad rámec jeho povinností. Věřím, že z toho, co se stalo ve Vlachovicích-Vrběticích, se vláda poučí, zkontroluje veškeré areály, kde se skladuje munice, a že již nic takového se nebude v České republice opakovat.“

Kvůli výbuchům muničních skladů ve Vrběticích se v pondělí 22. prosince sejde Bezpečnostní rada státu.

Muniční sklad ve Vrběticích | Foto: Český rozhlas

Milan Kopp, Jana Čermáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme