Potápěči spustili aerační věže, čištění Brněnské přehrady opět začalo

12. duben 2012

Po zimní přestávce zahájilo Povodí Moravy další sezónu čištění Brněnské přehrady od sinic. Trojčlenný potápěčský tým začal zprovozňovat dvě desítky aeračních věží .

Věže byly přes zimu pod hladinou sklopeny ve vodorovné poloze a složeny do kompaktního tvaru. Nyní je třeba několikatunové konstrukce zvednout, otočit a rozložit do provozní délky kolem deseti metrů.

Jen samotné oblékání skafandru potápěčům trvá až půl hodiny a práce pod vodou je pak časově omezená. „Do nějakých devíti metrů je to bez dekomprese a mohu pod vodou zůstat, jak dlouho vydržím. Bývá to ale kolem dvou hodin,“ prozradil potápěč Luděk Toth, který aerační věže zprovozňoval.

Potápěč v Brněnské přehradě

Letos má skončit hlavní část projektu na čištění Brněnské přehrady za 144 milionů korun. Pokračovat budou některá dílčí řešení přímo v přehradě a hlavně čištění vody nad ní. Použitá technologie je přitom účinná, jak prokázala série měření.

„Loni jsme akorát aerační věže spustili o metr výš tak, aby se do vody dostalo ještě více vzduchu. To se loni osvědčilo a proto letos nebudeme na projektu nic měnit,“ uvedla mluvčí Povodí Moravy Veronika Slámová s tím, že spuštěno bude patnáct míchacích věží a pět aeračních věží a na přítoku se bude do vody vpouštět síran železitý.

autor: hol
Spustit audio