Potrubní pošta šetří zdravotníkům spoustu času

Potrubní pošta spojuje hned dvanáct budov zlínské krajské nemocnice a denně přepraví okolo devíti set zásilek.

Potrubní pošta ve zlínské krajské nemocnici funguje osmnáct let. Kapsle jejími útrobami denně přepraví okolo devíti set zásilek.

Personál potrubní poštu nejčastěji využívá k transportu biologických vzorků na laboratorní vyšetření. Systém má tři linky s jednou řídicí centrálou. Zásilka může vážit až kilogram, celková délka rozvodů přesahuje půldruhého kilometru.

Na hematologicko-transfuzní oddělení Krajské nemocnice Tomáše Bati právě dorazila potrubní poštou zásilka.

Centrála potrubní pošty ve zlínské nemocnici

„Přišla kapsle se zkumavkami krve od interního oddělení a z jednotky intenzivní péče,“ upřesňuje vrchní sestra Olga Kunovská.

Potrubní pošta spojuje dvanáct budov nemocnice a pro zdravotníky představuje velkou pomoc. „Ušetří to hodně času, protože kdyby to tady nebylo, nebo když to náhodou nefunguje, musí oddělení vyslat sanitářku nebo někoho jiného, kdo donese zkumavku, aby se mohl udělat výsledek,“ dodává Kunovská.

Potrubní pošta má i výhybky.

V nemocnici mají jeden a půl kilometru trubek potrubní pošty. Má různé trasy a dokonce i výhybky. Dvě zásilky se ale podle mluvčí nemocnice Dany Lipovské srazit nemohou.

„Ke srážce opravdu nemůže dojít, jsou tady tři trasy a ty trasy mají své výhybky. To znamená, že když běží nějaká pošta ve stejné trase, tak se zdrží, počká a mezitím projde tubus zase jiným směrem, takže je to všechno počítačově řízené na základě stlačeného vzduchu,“ popisuje zabezpečení-
Zásilky se přemisťují poměrně rychle, asi šest metrů za vteřinu, nejdelší trasu mezi oddělením onkologickým a patologií urazí v případě, že na trase nedojde k žádnému zdržení, za čtyři minuty.

Hodně času a lidských sil šetří potrubní pošta také na oddělení mikrobiologie. „Dřív musela materiál vozit sanitka, tedy řidič plus nějaký doprovod. To všechno teď odpadlo,“ pochvaluje si primářka Nataša Bartoníková.

Trasu volí personál číselným kódem.

Místo, kam má kapsle se zásilkou dorazit, volí odesilatel na číselné klávesnici. Každá schránka má kód vlastní. Někdy se sice stane, že někdo poplete kód a zásilku pošle jinam, ale pro zkušené uživatele to není problém – prostě zásilku pošlou na správnou „adresu“.

Jsou ale i zásilky, které se potrubní poštou posílat nedají. „Vyžadujeme, aby neposílali mozkomíšní mok a hemokultury, aby nedošlo k poškození tak významného a závažného materiálu, protože odběr je vždycky pro pacienta velmi těžký,“ vysvětluje Bartoníková.

Kromě zlínské nemocnice by potrubní pošta měla za rok začít sloužit také v uherskohradišťské nemocnici.

autor: pes
Spustit audio