Pozor, dnes platí zákaz zahrádkaření i uklízení

Velký pátek pro Čechy poprvé svátkem, kdy nemusí do práce. K tomuto dni se ale váže řada tradic, které s ukřižováním Ježíše Krista nemají nic společného.

Den, kdy byl ukřižován Ježíš Kristus, den přísného půstu, ale také den, kdy se otvírají skály s poklady – jak připomíná i báseň Karla Jaromíra Erbena. A pro Čechy od letošního roku také další den volna o velikonočních svátcích.

Volno na Velký pátek není ale žádným novodobým vynálezem. Svátkem byl tento den až do padesátých let, kdy jej z kalendáře vyškrtli komunisté. V historii České republiky jej tak dnes slavíme poprvé.

Návrh zákona, aby se jím znovu stal, schválili poslanci loni na podzim, v polovině prosince ho podepsal prezident, a tak si dnes můžeme užívat den volna navíc. Nejde ale o svátek s označením státní. Poslanci jej zařadili do skupiny „ostatní“, kam spadají také Vánoce, 1. leden nebo 1. květen.

Velký pátek je hlavně náboženským svátkem

Česko se připojilo zhruba k dalším čtyřiceti zemím světa, které tento významný svátek katolické církve takto slaví. Jsou mezi nimi třeba Brazílie, Austrálie nebo sousední Německo či Slovensko.

Podle evangelií je Velký pátek dnem, kdy Ježíš prošel s křížem na zádech z Jeruzaléma na Golgotu, kde byl potom ukřižován.

Hans Memling, Ukřižování

„Zemřel ve tři hodiny odpoledne. A protože byl následující den svátek, kdy se nepohřbívalo, byly do setmění vyřízeny všechny formality a vše se stihlo do západu slunce,“ shrnul velký příběh ve zkratce brněnský římskokatolický farář Václav Slouk.

Lidé by podle doporučení věřících měli tento den využít k zastavení a zamyšlení nad událostmi minulými i současnými.

Stejně jako u nás, je i v cizině Velký pátek svátkem zejména pro věřící. Drží přísný půst, slaví se bohoslužby, při nich uctívají kříž.

Mnohé tradice se ke křesťanství nevážou

U nás se ale kromě náboženských témat k Velkému pátku váže také řada pověr a doporučení. Podle tradic je zapovězeno hýbat se zemí – takže na zahrádkaření nebo přesazování květin můžete rovnou zapomenout. A to nejsou jediné práce, které patří v tento svátek na seznam zákazů.

Nemělo by se ani péct, prát, zametat, ale ani půjčovat si věci nebo vynášet věci z domu. Půjčená věc by údajně mohla do domu přinést kletbu. Tak raději v klidu rozjímejte.

autoři: mav , ska
Spustit audio