Před jmelím ochrání stromy speciální postřik

Nový způsob likvidace jmelí zkoušejí ve Zlínském kraji. Několik měst začalo rostlinu postřikovat chemikálií místo odřezávání.

Ve Zlínském kraji se správci zeleně rozhodli stromy napadené jmelím ošetřit lokálním postřikem. Jde o šetrnější metodu než mechanické odřezávání parazitické rostliny.

Nový způsob likvidace jmelí zvolili také ve vsetínské Panské zahradě. “Postřik by měl napadené stromy ochránit od neustálého odřezávání větví. Koruna stromů je důležitá pro další tvorbu látek,” říká vedoucí městské zeleně Petr Mikulík.

Stromům napadeným jmelím usychají větve, které je nutné odřezávat. Poškozené stromy mají proto korunu výrazně prořezanou ne jenom kvůli odstraňování samotného jmelí.

Postřik jmelí ve Vsetíně

Pracovníci specializované firmy provádějí postřik v ochranných oblecích z vysokozdvižné plošiny. “Látka je distribuovaná přímo do koruny, Protože to je lokální postřik na jednotlivé keříky, nedochází k žádnému rozptylu do okolí,” upozorňuje Jiří Poulík z firmy zabývající se postřiky jmelí.

Přístup k jmelí není snadný

Součástí postřiku je účinná látka tefon, která zrychluje dozrávání parazitické rostliny. Zralé jmelí následně odpadává od větve poškozeného stromu. Stejná látka se používá i v zemědělství pro urychlení dozrávání obilí.

Stromy ve vsetínském parku jsou jmelím obsypané-Verner.jpg

V poslední době se parazitické jmelí rozšířilo především na severní Moravě a šíří se do celé republiky. Kromě Vsetína se nového postřiku ve Zlínském kraji také dočkají poškozené stromy v Bystřici pod Hostýnem a ve Zlíně.

autor: rv
Spustit audio