Před patnácti lety byly ulice v Uherském Hradišti plné vody

12. červenec 2012

Přesně před patnácti lety zaplavila Uherské Hradiště stoletá voda. Ničivý živel kompletně zničil více než stovku rodinných domů, zatopil tamní nemocnici, školská zařízení i stadion a poškodil kilometry silnic.

Celkové škody byly odhadnuté na dvě miliardy korun. Pro tamní obyvatele zůstala tato událost dodnes zapsaná černým písmem do historie města.

V noci z pátku na sobotu 12. července došlo k něčemu, co nikdo nečekal. V hrázi nad průmyslovým areálem voda zřejmě vymlela kořeny mohutné lípy, ta se vyvrátila a nezkrotný živel zatopil velkou část města.

„Seděla jsem na dvoře a pila jsem kávu a najednou viděla jsem, že se začíná zvedat kanál. Pak na mě sousedí volali, že mám všeho nechat být, protože se k nám z parku blíží voda, že praskl břeh. Voda nám zatopila dům a do dneška, když začne víc pršet, už mám strach,“ vzpomíná jedna z obyvatelek Uherského Hradiště Jindřiška Bednářová.

Město budou chránit hráze kolem řeky

Voda zatopila skoro celé město včetně historického centra. „Někde bylo metr, někde půl metru vody. Sklepy byly zatopené podle mě v celém Hradišti. Bylo to poznat, až se začalo uklízet. Ulice byly plné harampádí, co se vyházelo,“ líčí další z obyvatel města Bohumil Huťka.

Hned po stoleté vodě město začalo pracovat na přípravě protipovodňových opatření. Tehdejší sliby se ale naplnily až o několik let později.

„Až v roce 2003 došlo k zesílení levobřezní hráze řeky Moravy. Letos by se pak mělo začít s velikým projektem navýšení hrází řeky Moravy. Práce přijdou na 190 milionů korun a hotovo bude příští rok,“ upřesnil starosta Uherského Hradiště Květoslav Tichavský (ODS) s tím, že přímé riziko povodní prý městu nehrozí.

autor: Andrea Kratinová
Spustit audio