Předměty z mládí a dětství pomáhají lidem s Alzheimerovou chorobou

Terapeuti Alzheimer centra ve Zlíně používají k terapiím staré věci z domácnosti. Používají je k vyvolání vzpomínek.

Zlínské Alzheimer centrum shání věci, které už možná máte jen na půdě, protože je nepoužíváte. Různé hrnce, hliníkové nádoby, panenky a podobně.

Jeho pracovníci totiž tyto věci využívají při reminiscenčních terapiích - klientům pomocí těchto předmětů pomáhají vyvolávat vzpomínky a vybavit si to, co prožili v minulosti.

„Máme téma domácnost, třeba drhnutí peří,“ povzbuzuje terapeutka klienty na skupinovém sezení. „Škubačky,“ doplňuje pojem, který zná z dětství jedna z klientek.

„A potom se tancovalo. Přišel harmonikář, tancovala ženská s ženskou a bylo veselo,“ dodává další klientka.

Jediný předmět spustil celou lavinu vzpomínek nejen na to, k čemu původně ukazovaný předmět sloužil, ale také na historky a zážitky s ním spojené.

Reminiscenční terapie pomáhá lidem s Alzheimerovou chorobou.

„Většina našich klientů jsou klienti s Alzheimerovou chorobou, kdy dochází ke ztrátě krátkodobé paměti, ale dlouhodobá paměť je zachována prakticky až do konce jejich života. Při této terapii navazujeme na dráhy dlouhodobé paměti. To znamená, že vyvoláváme u lidí vzpomínky. Formou doteků, vůní, ukázkou věcí připomínáme věci, které jsou jim blízké. Hledáme přitom od nich odezvu. Ta bývá velmi pozitivní a oni si vzpomínají na věci, které byly před mnoha desítkami let,“ popisuje ředitelka Alzheimer centra Zlín Helena Nováková.

Používají se různé druhy předmětů – od pokliček na hrnec, mlýnek na kávu až po dobovou panenku. Ale záleží i na tom, zda se jedná o terapii individuální nebo skupinovou. Dobové předměty, které ale nikomu nepatří, slouží spíš u terapie skupinové.

Reminiscenční terapie pomáhá lidem s Alzheimerovou chorobou.

„Individuální znamená, že jeden terapeut pracuje s jedním klientem, kdy použije třeba jeho reminiscenční kufřík. V tom kufříku jsou věc i toho konkrétního klienta. Jeho křížek, hodinky, maturitní vysvědčení, svatební fotografie, růženec, fotografie z dovolené, kamínek, rybářský prut. Jsou to věci, které klient používal. Obvykle, když je uvidí, tak se mu rozjasní oči a začne o tématu sám mluvit,“ popisuje individuální terapii Nováková.

Ve skupině pak lidé diskutují na konkrétní téma. Úvodní sezení mělo téma domácí hospodyňka a používalo předměty, které mohly ženy znát z doby, kdy byly mladší a aktivní, nebo z doby, kdy byly dětmi.

Tyto předměty se už dnes obvykle v domácnostech nepoužívají, leží někde na půdě, nebo zůstaly někde zastrčené. Ať už by šlo o nástěnné hodiny, kříže, ruční mlýnky, nebo třeba dřevěný vál, právě takové předměty ocení ve zlínském Alzheimer centru, pokud se jim je rozhodnete darovat.

Spustit audio