Překonat tramvajové koleje je pro vozíčkáře sportovní výkon

Pohybovat se po městských ulicích na invalidním vozíku není snadné. Komplikací nejsou jenom nerovnosti terénu, ale i bláto nebo tramvajové koleje.

V České republice je přibližně milion invalidů. Každý desátý Čech se tak se tak v městských ulicích setkává s obtížemi, které si zdraví lidé neuvědomují. Obzvlášť komplikovaný pohyb po městě mají vozíčkáři.

Redaktorka Alžběta Nečasová vyrazila s vozíčkářkou Ladislavou Blažkovou a jejím asistentem Michalem Divišem do brněnských ulic, aby zjistila, co vše lidem na vozíku ve městě ztěžuje život.

“Jakákoliv nerovnost je na vozíku znát. Stačí, aby v chodníku chyběla kostka nebo tam byla prasklina a už se v tom může zaseknout kolečko a člověk vypadne z vozíku ven,” sdílí Ladislava Blažková své zkušenosti z invalidního vozíku.

Vozíčkáři vynalézají různé techniky, jak se vypořádat s nástrahami městského prostředí. Poměrně obtížný je například přejezd tramvajových kolejí. Ladislava Blažková tuto překážku zvládá tak, že těsně před kolejemi prudce zabrzdí, zdvihne přední kolečka vozíku a přejede koleje. Vše musí probíhat rychle, aby vozíčkáře neohrozila projíždějící tramvaj.

“Také je nepříjemné, když projedu nějakou špínou, blátem nebo ještě něčím horším. Taková nečistota se mně dostane na hmatné obruče a potom od toho mám špinavé jak ruce, tak i oblečení,” objasňuje další nástrahy městských ulic Ladislava Blažková.

Pohybovat se na vozíku je pro vozíčkáře fyzicky velmi náročné. Ovládat kola vozíku vyžaduje námahu, která se brzy projeví v bolestech zad i ramenou. “Důležité je umět se dobře protahovat,” říká asistent z Ligy vozíčkářů Michal Diviš.

autor: Alžběta Nečasová
Spustit audio