Přidělování míst v domovech pro seniory se změní. Přednost dostanou ti nejpotřebnější

V Brně žije nejvíce seniorů ze všech měst v Česku, vyplývá to ze statistik magistrátu. Místa v domovech jsou ale pro důchodce plně obsazená. Radní schválili nový systém jejich přidělování. Přednost dostanou ti nejpotřebnější.

Brněnský magistrát chystá nový centrální systém pro přidělování míst v domovech pro seniory. Radní schválili koncepci, která od základů mění zavedené postupy. Přednost před ostatními nově budou mít žadatelé, kteří jdou například z léčeben dlouhodobě nemocných.

Hlavním přínosem chystaného systému je podle radních to, že místa v domovech získají přednostně ti nejpotřebnější.

Dosud systém nedokázal dál přednost člověku, který se například po pobytu v léčebně dlouhodobě nemocných nemohl vrátit domů. Třeba proto, že žil sám a neměl se o něj kdo postarat.

„Přitom nemůže zůstat v LDN, protože zdravotní pojištění hradí pobyt jen po určitou dobu a nemá místo v domě pro seniory, tak se stává bezprizorním. Tyto případy se v Brně stávaly,“ vysvětluje náměstek primátora Petr Hladík z KDU-ČSL.

Takoví lidé by měli získat místo v domovech co nejrychleji. Systém v této podobě podle Hladíka začne fungovat ještě letos.

Na jihu Moravy je 79 domovů pro seniory a zařízení se zvláštním režimem. Celkem je k dispozici skoro pět tisíc sedm set lůžek. Všechna jsou podle údajů z krajského úřadu obsazená. Někteří senioři čekají na místo i několik let. V současné době je na čekacích listinách přes tisíc lidí.

„V současné době, i měsících předešlých je kapacita stoprocentně naplněná a počet žádostí se dá odhadnout na stovky. Klient může být přijat i po několika měsících od podání žádosti, ale i po několika letech,“ potvrzuje Marek Matej z Domova pro seniory na Mikuláškově náměstí v Brně

Čas podané žádosti totiž není jediné kritérium, podle kterého ředitelé domovů vybírají mezi uchazeči o místo. Podle Marka Mateje dávají na Mikuláškově náměstí přednost seniorům, kteří jsou v tíživé situaci.

Brno se ale chystá počet míst v domovech rozšířit. Desítky míst vzniknou například na Červeném kopci. Tam je nyní léčebna dlouhodobě nemocných, ze které by měl být domov pro seniory s rozšířenou zdravotnickou péčí.

Celkem chtějí radní ve spolupráci s krajem navýšit kapacitu domovů o dvě stovky míst. Nové by mohly být například v Tomešově ulici nebo na Kociánce. Podle statistik, které mají úředníci magistrátu k dispozici, chce ale většina lidí být na stáří u sebe doma.

A novinky připravují radní i pro ně. Podle chystaného plánu by měl sám magistrát nabízet služby speciálních terénních sociálních pracovníků. Pokud třeba senior zůstal sám, bez partnera a nezvládá platit nájem, pomůžou mu vyplnit příslušné formuláře a vyřídit podporu, kterou nabízí třeba stát.

autor: mav
Spustit audio