Primátorem Brna se stal lídr ANO Petr Vokřál, nahradil Onderku z ČSSD

Primátorem Brna se na další čtyři roky stal lídr vítězného hnutí ANO Petr Vokřál. Volilo ho 35 zastupitelů z celkových 55. Nahradil Romana Onderku z ČSSD, který byl v čele radnice osm let. Vokřál neměl žádného protikandidáta. Na magistrátu se změnila celá vládní garnitura. ČSSD a ODS vystřídala koalice hnutí ANO, Žít Brno s podporou Pirátů, KDU-ČSL a Strany zelených.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novým primátorem Brna zvolili městští zastupitelé Petra Vokřála z hnutí ANO

Novým primátorem Brna zvolili městští zastupitelé Petra Vokřála z hnutí ANO | Zdroj: ČTK

Nové vedení města by chtělo především zlepšit komunikaci s brněnskými obyvateli.

„Chceme dbát na transparentnost a komunikaci s veřejností. Chceme daleko otevřenějším způsobem komunikovat problémy, které magistrát bude řešit,“ řekl už dříve nový brněnský primátor.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nový brněnský primátor Petr Vokřál z hnutí ANO se chce zaměřit na odpolitizování městských firem. Jednání zastupitelstva sleduje Tomáš Jelen

„Z těch infrastrukturních je to otázka umístění nádraží, která se musí minimálně v tomto volebním období rozhodnout, abychom neztratili šanci na čerpání z fondů z Evropské unie,“ dodal Vokřál.

Vedle toho se dá očekávat i zvýšený zájem o kulturu, kterou především hnutí Žít Brno uvádělo v předvolebním boji za jednu z hlavních priorit. Radní tak například budou hledat způsob, jak financovat projekt Janáčkova kulturního centra.

Petr Vokřál | Foto: Český rozhlas

Ustavující zastupitelstvo se sešlo až měsíc a půl po volbách. Se svoláním zasedání se totiž muselo počkat do doby, než krajský soud vyřešil stížnost na regulérnost voleb týkající se trvalého bydliště kandidátů za hnutí Žít Brno. Soud nakonec stížnosti nevyhověl.

Náměstky brněnského primátora stali Klára Liptáková (KDU-ČSL), Richard Mrázek (ANO), Matěj Hollan (Žít Brno) a Martin Ander (Strana zelených).

Čtyřkoalice podepsala smlouvu o spolupráci už před třemi týdny a ve stejném složení bude vládnout i v největší brněnské městské části - v Brně-středu.

Mezi 55 zastupiteli má nadpoloviční většinu v podobě 31 mandátů. V opozici skončila vedle ČSSD a ODS také KSČM a TOP 09.

Primátorkou Děčína je Marie Blažková z hnutí ANO, prioritou je pro ni doprava

Číst článek

Výsledky voleb do městského zastupitelstva - Brno | Foto: Český rozhlas

ČTK, Simona Bartošová, Tomáš Jelen Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme