První strážníci Městské policie vyšli do ulic Brna před 150 lety

Brněnská městská policie si připomíná 150 let od vzniku prvního sboru strážníků.

Před 150 lety začala v Brně fungovat městská policie. Radní ji založili po porážce rakouské armády u Hradce Králové, když se k Brnu blížily nepřátelské pruské jednotky. Říšská policie a vojáci se tehdy stáhli do bezpečnějších oblastí a v Brně tak nezůstal nikdo, kdo by zajišťoval veřejný pořádek.

Stočlenný sbor začal pracovat v prosinci 1866. Měl čtyři služebny včetně té na radnici, kde byla městská šatlava. Strážníci pobírali průměrný plat – jeden zlatý denně.

„Stráže byly oblečeny v hnědých kabátech a kalhotách, na hlavě nosili černý lakovaný cylindr s městským znakem, přes den byli vyzbrojeni šavlí, v noci měli navíc pušku s nasazeným bodákem,“ vypráví mluvčí brněnské městské policie a současně milovník a student historie Michal Simandl.

Článek v Moravské Orlici o založení městské policie z 1.12. 1866

„Plnili podobné úkoly jako dnešní městská policie – dohlíželi na veřejný pořádek, kdykoliv se děly nějaké nepřístojnosti, tak zasahovali. Mohli ukládat lidem pokuty, ve vážnějších případech provinilce předváděli k soudu. Dohlíželi třeba na otvírací hodiny hostinců, dohlíželi na tržiště, jestli věci, které tam jsou prodávány odpovídají povolenkám,“ pokračuje Simandl.

Strážníci zasahovali při nepokojích během stávek textilních dělníků a na začátku 20. století i při sporech mezi Čechy a Němci.

„Například v roce 1905 Češi stávkovali za založení české univerzity v Brně a došlo k neblahé události, kdy zemřel český tovaryš na prahu besedního domu. Čtrnáct dní na to správa města rozhodla o založení jízdní jednotky, která bude mít lepší možnosti udržet rozvášněné davy dále od sebe,“ doplňuje mluvčí.

Cyklohlídka v roce 1906

Brněnští strážníci k práci využívali také služební psy a měli cyklohlídky. V některých kriminologických oborech měli dokonce v českých zemích prvenství. Podle Simandla měla například už v roce 1906 městská policie rozsáhlou sbírku daktyloskopickou i antropometrickou, zatímco četnictvo tyto kartotéky založilo až v roce 1908.

Po vzniku Československa, v roce 1922 byla městská policie zestátněna. „Jedním z důvodů byly finance, protože po založení Československé republiky se nedostávalo peněz nikde. V Brně hrál roli i fakt, že správa města byla až do konce roku 1918 německá a lidé Městskou policii stále vnímali jako německý nástroj,“ dodává Simandl.

Kartotéční karta

Její novodobá historie se začala psát v roce 1990. Zasloužil se o to Pavel Sláma, původně úředník inspekce veřejného pořádku, později první ředitel obnovené městské policie.

„Nastoupil jsem na tehdejší národní výbor v dubnu 1990, pak jsme dávali dohromady odbor s názvem městská policie,“ vzpomíná Sláma.

Opravdová městská policie ale mohla začít fungovat až díky zákonu o obecní policii, který nabyl účinnosti 1. ledna 1992.

„Bylo potřeba lidem vysvětlovat, co chceme. Dneska považuji Městskou polici za potřebný orgán, protože ta státní policie bude vždycky zaměstnaná trestnou činností a odobně,“ dodává Sláma.

Další podrobnosti z historie městské policie v Brně si můžou zájemci poslechnout na přednášce v areálu dopravní výchovy na Riviéře příští týden v úterý.

autor: gaj
Spustit audio