Psí rehabilitace? Podobá se té lidské, jen je potřeba víc piškotů

Veterinární péče nekončí léčením nemocí, úrazů nebo operacemi. Vrátit psy do formy pomáhá také rehabilitace. V Brně s nimi veterinář dokonce i plave.

Na rehabilitaci po operacích nebo po úrazech nechodí jen lidé, ale i psi. Na klinice malých zvířat Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně pro ně mají nejen tělocvičnu se speciálními pomůckami, ale dokonce i rehabilitační bazén. Dnes do něj poprvé vlezl kříženec německého ovčáka, fenka Mia. Rozhýbat nepoužívanou zadní nohu jí pomáhá její pán spolu s veterinářkou.

„Před čtyřmi lety ji srazilo auto. Byla na operaci s levou zadní nohou. Čtyři roky bez problému, ale potom se vrátila z procházky a najednou chodila po třech. Tak jsme se radili s doktory a začali jsme sem jezdit. Dnes poprvé půjde do bazénu, i když vodu moc ráda nemá,“ konstatuje majitel fenky Jaroslav Jonášek.

Psí rehabilitace

Mia dostane plovací vestu a spolu s veterinářkou Lucií Urbanovou, která rehabilitaci vede, vstupuje do bazénu. Na druhém konci ji přivolává a na pamlsek láká její pán. Fenka si vede velmi dobře. „Ty si to vodu zamiluješ. Ještě budeme muset kupovat bazén,“ hodnotí výkon Jonášek.

Psí rehabilitace

Nejčastěji rehabilitaci podstupují psi, kteří jsou po nějakém chirurgickém zákroku. „Ať je to po operaci páteře nebo po nějaké ortopedické operaci. Nebo jenom po zranění, kdy v důsledku nějaké bolestivosti nebo omezené hybnosti pejsci nechtějí používat nějakou končetinu. Ale zrovna tak můžou chodit na ‚rehabilitaci‘ pejsci například sportovní, závodní na udržování kondice,“ vysvětluje Lucie Urbanová.

Psí rehabilitace

Psům se narozdíl od lidí špatně vysvětluje, že cvičení jim pomůže, aby lépe chodili. „Snažíme se vytvořit takové podmínky, aby ten pejsek zjistil, že je pro něj jednodušší používat všechny končetiny, i tu nemocnou, než ji šetřit,“ dodává veterinářka.

Se smíchem označuje za pointu celé rehabilitace psí pamlsky. Od sušeného masa přes piškoty a další dobrůtky. Rehabilitace psů je časově náročná a vyžaduje hodně trpělivosti majitelů, a také spoustu piškotů.

autor: gaj
Spustit audio