Psí terapeuti klienty v hospicu uklidňují a pomáhají jim

Klienti hospice Citadela ve Valašském Meziříčí mají novou zábavu. Začaly za nimi docházet canisterapeutky.

Za klienty hospice Citadela ve Valašském Meziříčí míří psi a jejich cvičitelky. Nemocným lidem nabízejí canisterapii. Kontakt se zvířaty jim pomáhá fyzicky i psychicky.

Kamila Bolfová přivedla dvě fenky – Amy a Ricky a předvádí klientce hospicu, že pejsci umí dokonce počítat do pěti. Výcvik psů podle ní není tak důležitý, jako povaha konkrétního zvířete.
„Jde spíš o to, aby pejsek měl rád lidi, potom to jde už všechno samo. Základní je, aby pejsek byl vyrovnaný, bezproblémový, nebyl konfliktní,“ hodnotí .

Canisterapie v hospici Citadela

Čtyřnozí terapeuti mohou s klientům pomáhat po fyzické i psychické stránce. „Pejsek může polohovat, to je nejznámější forma canisterapie a na to je vhodnější ta starší fenka – Ricky. Amy je pro aktivnější pacienty, miluje házení plyšáčků nebo schovávání věcí, kdy má přinést klientům nějakou věc,“ popisuje terapeutka.

Canisterapie v hospici Citadela

Na klientech je vidět, že jim společnost psů dělá radost. „Když jsem byl mladej, měli jsme Broka, to byl takovej malej pejsek. Toho jsme vždycky zapřáhli do malého vozíku a on nás tahal,“ vzpomíná Jan Roubal.

Podle ředitelka zařízení Květoslavy Othové mohou klienti v přítomností psů projevovat různé emoce. „Ať už ty, které nám nesdělí nebo sdělit nemůže. Zejména u pacientů trpících Alzheimerovou chorobou přináší tato metoda jednak zklidnění, ale také otevření se a projevení toho velice pozitivního prožitku,“ hodnotí terapii ředitelka hospice Citadela.

autor: rv
Spustit audio