Ptačí chřipka je po deseti letech zpátky v Česku. Objevila se u labutí a drůbeže na Moravě

Po téměř deseti letech je v České republice potvrzen výskyt ptačí chřipky. Informovala o tom mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková. Objevila se u labutí na Znojemsku a ve dvou chovech drůbeže v Moravském Krumlově a Ivančicích, uvedl Zbyněk Semerád ze Státní veterinární správy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ohnisko ptačí chřipky u Moravského Krumlova

Ohnisko ptačí chřipky u Moravského Krumlova | Foto: Vlasta Gajdošíková | Zdroj: Český rozhlas

Veterinární správa oznámila, že ptačí chřipka se objevila u labutí na Znojemsku a u drůbeže ve dvou chovech na jižní Moravě a to v Moravském Krumlově a Ivančicích.

V Ivančicích museli utratit dvacet nakažených kusů drůbeže. V Moravském Krumlově čeká na utracení sto kusů drůbeže v zahrádkářské kolonii. V obou případech jde o izolované malochovy, řekl ředitel jihomoravské krajské veterinární správy Jaroslav Salava.

Kolem obou postižených malochovů vznikne tříkilometrové ochranné pásmo a desetikilometrové dozorové pásmo. V tomto pásmu se v chovech nachází na 150 tisíc kusů drůbeže. Potvrzen byl podle veterinární správy vysoce patogenní typ H5, který ale podle Semeráda není nebezpečný pro lidi. Hygienici přesto kontrolují lidi, kteří byli v kontaktu s nakaženou drůbeží.

Slovensko hlásí první případ ptačí chřipky, virus H5 se objevil v Bratislavě

Číst článek

V Ivančicích si v posledních 14 dnech všimli častějších úhynů labutí. Šlo přibližně o deset kusů. Domnívali se, že jde o důsledek překrmení. O vánočních svátcích totiž lidé labutě krmili častěji. Starosta Milan Buček se pozastavil nad tím, že informaci o výskytu ptačí chřipky v Ivančicích do dnešního rána oficiálně neobdržel. Veterinární správa potvrdila výskyt ptačí chřipky u labutí na řece Jihlavě, která protéká Ivančicemi. Jak Ivančice, tak Moravský Krumlov svolávají své krizové štáby.

Hlavní hygienička Eva Gottvaldová uvedla, že tato ptačí chřipka primárně postihuje volně žijící ptáky a chovy drůbeže a pravděpodobnost přenosu na člověka je velmi nízká. „Pro tento typ chřipky nebyl dosud zaznamenán přenos na člověka. Přesto lidé, kteří se mohli dostat do kontaktu s nakaženými kusy, jsou pod kontrolou krajské hygienické stanice a jejich registrujících lékařů. Lidé budou zdravotně sledováni tak, aby nedošlo k možnému podcenění příznaků," sdělila Gottvaldová. Podle ní je situace na jižní Moravě pod kontrolou.

Na Slovensku už před týdnem

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) vyzval chovatele k obezřetnosti. „Chtěl bych apelovat na všechny chovatele, ať už drobnochovatele, nebo zemědělce, aby v okamžiku, kdy zaznamenají jakýkoliv úhyn ve svém chovu, neotáleli, aby neměli ambici ty informace někde tutlat nebo skrývat, ale naopak kontaktovali Státní veterinární správu nebo minimálně svého veterinárního lékaře, kterého někde v místě mají,“ řekl na tiskové konferenci Jurečka. Podle něj bylo jen otázkou času, než se virus v České republice objeví. Vyskytuje se totiž i v okolních zemích a ptáci volně mezi těmito státy přelétají.

Slovensko ohlásilo výskyt ptačí chřipky téměř před týdnem. Podle slovenské agentury TASR se jednalo o vysoce nakažlivý podtyp H5. Ohnisko nákazy lokalizovaly úřady v malém chovu v bratislavské čtvrti Dúbravka.

Ptačí chřipka se v posledních měsících objevila také na farmách v Německu, Rakousku, Nizozemsku, Francii, Polsku, Maďarsku a Chorvatsku. V Německu už museli farmáři vybít více než čtvrt milionu kusů drůbeže nakažených virem H5N8. Nedá se prý zatím řekat, že by se situace zlepšila.

Poslední výskyt v roce 2007

V českých chovech drůbeže byla vysoce patogenní aviární influenza (HPAI) naposledy zaznamenána v roce 2007 v obcích Tisová, Nořín, Netřeby a Choceň. Kvůli třem ohniskům ptačí chřipky bylo tehdy vybito více než 171 000 kusů drůbeže ve velkochovech a více než 1900 kusů domácí drůbeže. Lidé, kteří se na likvidaci podíleli, museli z chovů vynést 622 tun uhynulých krůt, brojlerů a slepic. Stát vyplatil jako náhradu 50 milionů korun.

Nízkopatogenní chřipka byla v ČR v chovu naposledy v roce 2010, u volně žijících kachen pak v roce 2012.

Ptačí chřipka se přenáší na člověka jen zřídka a pouze při přímém styku s nakaženou drůbeží. Má však potom vysokou úmrtnost. Nepřežije ji přes polovinu nakažených. Zatím se nepřenáší vzduchem a také ne z člověka na člověka.

Virus této choroby se poprvé objevil v Hongkongu v roce 1997. Od té doby se rozšířil mezi drůbeží zpočátku hlavně v Asii a později po celém světě.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme