Pyrotechnici začínají uklízet areál ve Vrběticích. Týden se neozvala neřízená detonace

Dvojnásobný počet pyrotechniků dnes začíná s důkladným úklidem areálu ve Vrběticích na Zlínsku, kde před měsícem vybuchl muniční sklad. Už více než týden se z prostor neozvala žádná neřízená detonace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Co tady leží venku to je vystřelený a nevybuchlý.

Co tady leží venku to je vystřelený a nevybuchlý. | Foto: Filip Jandourek

Sedmidenní lhůta vypršela o půlnoci. Pyrotechnici tak budou moci prostor prohlásit za bezpečný. Areál, který 16. října poničil silný výbuch, se tak začíná vyklízet.

„Pyrotechnici začnou odklízet i okolí příjezdových cest k jednotlivým budovám a okolí těch budov, tak, aby vytvořili bezpečný koridor pro průjezd dopravních prostředků," řekla mluvčí krajské policie ve Zlíně Monika Kozumplíková.

„Budou postupovat od vzdálenějšího perimetru dovnitř a uprostřed areálu je samozřejmě rozházeno nejvíc.“

Jak dlouho vyklízení potrvá, zatím není možné odhadnout. Zbylou munici odvezou policisté do armádního skladu v Květné u Poličky. Termín odvozu uskladněné munice ale policie zatím nezveřejnila.

Ve skladu ve Vrběticích explodovaly desítky tun munice. Celkové množství v areálu bylo odhadováno na 1000 tun, na zasedání vlády se však mluvilo až o 15 000 tunách.

Na obzoru je právní dohra

Obec Vlachovice, pod kterou Vrbětice patří, zvažuje, že bude požadovat náhradu škody. Po sérii výbuchů se musela vesnice evakuovat.

„Možná, že tam dojde i k nějakému trestnímu stíhání, takže možná, že se připojíme, abychom byli jedním z účastníků řízení,“ říká nezávislý starosta Zdeněk Hověžák.

Armádní muniční sklad v Květné u Poličky | Foto: Pardubický kraj

Andrea Kratinová, mkp, Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme