Radnice koupí ostrov s mlýnem a elektrárnou

7. červenec 2017

Rozlehlý mlýn v centru Bílovic nad Svitavou u Brna se stane majetkem obce. Společně s ním koupí radnice i okolní ostrov. Tamní politici jsou kvůli koupi ochotni obec zadlužit - úvěr podle nich splatí vodní elektrárna, která je součástí komplexu.

Radnice koupí celou společnost, které patří už nefunkční mlýn, navazující budovy i rozlehlé pozemky. Dohoda s jejími majiteli zní na částku 38 milionů korun.

Základní podmínky obchodu schválili zastupitelé v červnu, teď právníci a ekonomové kontrolují kupovanou společnost. „Audity prověřují, že je firma v pořádku a nemůže nastat nečekaná komplikace,“ potvrdil Českému rozhlasu starosta Miroslav Boháček z hnutí Nový směr.

Bývalý mlýn v Bílovicích nad Svitavou koupí tamní radnice. I s elektrárnou, jezem a okolním ostrovem.


Mlýn má v Bílovicích tradici
Mlýn v Bílovicích nad Svitavou podle historiků fungoval už za vlády Jiřího z Poděbrad. Jeho podoba se postupně měnila. V roce 1826 je jako jeho majitel doložený Johann Jellinek. Jeho podnik se postupně rozšiřoval a zvětšoval, jeho součástí byla za první republiky i pila a elektrárna. Pod názvem Bílovický mlýn nebo Koudelkův mlýn fungoval ještě v tomto století, nyní ho jeho majitelé jako nefunkční prodávají radnici a s celým rozlehlým ostrovem, na kterém leží.

Bílovice si kvůli obchodu vezmou třicetimilionový úvěr. Splatit ho chtějí zisky z vodní elektrárny.

Byty zůstanou, vznikne i malý pivovar
Radnice nechá v mlýně byty, které tam jsou. V areálu ale vznikne i víceúčelové hřiště, o část prostor má zájem investor, který by tam postavil historicky první bílovický minipivovar.

Poloha mlýna na oblíbené cyklistické a turistické trase z Brna do Moravského krasu je pro něj zajímavá, stejně jako blízkost Těsnohlídkova údolí s myslivnou Lišky Bystroušky.

Radnice také upraví přilehlé nábřeží, kde vede úzká a přetížená silnice. Tu bude moci rozšířit na pozemky patřící k mlýnu.
Současně s firmou totiž získá podle katastru nemovitostí více než dvacet tisíc metrů čtverečních pozemků na ostrově i v jeho okolí a navíc také bílovický jez.

Společně s mlýnem koupí radnice více než dvacet tisíc metrů čtverečních pozemků.

U toho tak bude moci na břehu Svitavy vzniknout pláž. Podobné rekreační zázemí v městysu s více než třemi a půl tisíci obyvateli chybí.

Spustit audio