Rekonstrukce Zelného trhu v Brně se protáhne, kvůli archeologickému výzkumu

O více než tři měsíce se protáhne rekonstrukce Zelného trhu v Brně. Kvůli náročnému archeologickému výzkumu zůstane rušné náměstí neprůchozí až do května příštího roku. Na staveništi totiž archeologové našli řadu památek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rekonstrukce Zelného trhu v Brně

Rekonstrukce Zelného trhu v Brně | Foto: Tomáš Jelen | Zdroj: Český rozhlas

Archeologické výzkumy se protáhly o zhruba tři měsíce. Památkáři narazili třeba na zapomenutou budovu masných krámů, jejíž sklepy byly zachovalé.

„Ta budova byla podsklepená a zachované sklepy, kde řezníci skladovali své zboží, byly památkovou péčí určeny k ochraně. Takže to komplikovalo jistým způsobem práce, museli se ošetřit památky tak, aby nebyly poškozeny stavebními pracemi,“ popisuje archeolog Antonín Zůbek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O více než tři měsíce se protáhne rekonstrukce Zelného trhu v Brně. Podrobnosti zjišťoval redaktor Tomáš Jelen

Stavba masných krámů podle něj chyběla i na vyobrazeních Zelného trhu ze sedmnáctého století. „Ta budova došla do jakéhosi zapomnění a ten archeologický výzkum ji vlastně opět odkryl,“ vysvětluje.

Komplikovaný výzkum ale významně ovlivnil harmonogram prací na rekonstrukci Zelného trhu. Hotovo by mělo být až v květnu příštího roku.

Rekonstrukce Zelného trhu v Brně | Foto: Tomáš Jelen

„Ten termín se posouvá o 112 dnů. To je přesně tolik, kolik archeologové byli navíc na místě,“ popisuje mluvčí Brna Pavel Žára

Rekonstrukce Zelného trhu v Brně | Foto: Tomáš Jelen

Zpoždění prací může omezit i velikost tradičních Vánočních trhů. Jak moc ale zatím není jasné.

Rekonstrukce Zelného trhu v Brně | Foto: Tomáš Jelen

Tomáš Jelen Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme