Rodinným centrům chybí peníze, v Kroměříži třeba 400 tisíc

Rodinné centrum pro ohrožené děti v Kroměříži už tři měsíce nedostalo státní příspěvek na péči.

Krizové centrum pro děti v Kroměříži čeká už třetí měsíc na státní příspěvek. Do rodinného centra přitom malé klienty umisťují soudy. Vedení střediska zatím řeší financování provozu ze sponzorských darů.

Dosavadní zákon centrům přiznává příspěvek pouze za dobu, kdy je v nich umístěné dítě. Zařízení ale musí být připravená kdykoliv dítě v nouzi přijmout a postarat se o něj.

Situaci by měla zlepšit novela zákona, kterou Senát předal Poslanecké sněmovně. Ta by měla rozhodovat příští úterý. Rodinné centrum v Kroměříži zatím nedostalo zhruba čtyři sta tisíc korun.

„Jsme jediné krizové zařízení svého druhu na Zlínsku. Přišlo k nám třeba děvče, které našlo maminku mrtvou na zahradě, a nebyl nikdo, kdo by se o ně postaral. Nebo dítě z rodiny kde otec zemřel a matka byla zbavena rodičovské zodpovědnosti,“ popisuje ředitelka Eliška Petruchová.

Lidovecký senátor Zdeněk Papoušek popisuje podstatu navrhované novely: „Zařízení by nedostávala příspěvek na dítě, které je umístěno, ale dostávala by příspěvek na lůžko.“

Kroměřížskému centru pravidelně pomáhají překlenout problematická období sponzoři a místní radnice.

autor: rv
Spustit audio