Rozklad bývalé koalice v Brně pokračuje. Zastupitelé lidovců oznámili odchod z rady města

Situace na brněnské radnici je znovu nejistá. Zastupitelé lidovců dnes oznámili, že opouštějí svá křesla v radě města. Ke stejnému kroku vyzvali i ostatní strany a hnutí zastoupená v jedenáctičlenné radě. Ti to ale odmítli s tím, že nechtějí Brno destabilizovat. Rada sice může přijímat rozhodnutí, ale koalice tím ztratila většinu mezi zastupiteli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jana Drápalová (SZ), Klára Liptáková (KDU-ČSL), Petr Vokřál (ANO) a Matěj Hollan (Žít Brno) podepsali koaliční smlouvu

Jana Drápalová (SZ), Klára Liptáková (KDU-ČSL), Petr Vokřál (ANO) a Matěj Hollan (Žít Brno) podepsali koaliční smlouvu | Foto: Tomáš Jelen | Zdroj: Český rozhlas

Dosavadní náměstkyně brněnského primátora za KDU-ČSL Klára Liptáková odmítla tvrzení, že by se její strana tímto krokem pokoušela rozvrátit město.

„Podpořili jsme minulé zastupitelstvo, přestože už jsme nebyli součástí koalice. Celý měsíc jsme se konsenzuálně snažili jednat tak, aby vznikla nějaká nová stabilní koalice, která by byla většinová. V současné době jsou v radě dvě uskupení, které většinu netvoří,“ vysvětluje Liptáková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozklad bývalé koalice na brněnské radnici komentovala dosavadní náměstkyně brněnského primátora za KDU-ČSL Klára Liptáková a politolog Stanislav Balík

Liptáková v médiích uvedla, že by odstoupení lidovců z koalice mohlo uspíšit vytvoření šestikoalice tvořené ANO, Žít Brno, Stranou zelených, TOP 09, KDU-ČSL a sociální demokracie.

„Pokud jedno uskupení potřebuje většinu, pak je zodpovědné za to, aby ho vytvořilo. Nikoho nevydíráme, jde nám o paritní zastoupení, tedy aby se situace v zastupitelstvu matematicky promítla do situace v radě. Chceme křesel tolik, kolik nám náleží podle počtu zastupitelů. Domníváme se, že je načase, aby byla věc řešena a byla řešena spravedlivě,“ dodává Liptáková.

Podle politologa Stanislava Balíka z Masarykovy univerzity k rozvratu na brněnské radnici došlo už v době, kdy se rozpadla koalice.

„V zásadě udělali lidovci to, co měli udělat už před měsícem, kdy vypověděli koaliční dohodu. Nechovali se, jak by napovídala logika politického provozu. Pokud vypověděli koaliční dohodu, díky níž měli místa v městské exekutivě, pak měl následovat logicky další krok, kdy se těch míst vzdají,“ popisuje Balík.

Podle něj je odchod KDU-ČSL z brněnské rady impulzem, jak se v jednáních posunout dál. Jejich výsledkem ale může být prý cokoliv.

„Může padnout šestikoalice, může být obnovena varianta původní čtyřkoalice, možná doplněné o TOP 09. Všechno je v zásadě reálné a proti ani jednomu řešení neexistují zatím námitky,“ popisuje politolog.

Český rozhlas žádal vyjádření i od zástupců ANO a Žít Brno. Kvůli právě pokračujícím jednáním se však z rozhovoru omluvili.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme