Rozsudek v kauze bývalé starostky Terezína zatím nepadl

14. červen 2012

Hodonínský okresní soud odročil na neurčito proces s bývalou starostkou Terezína Miroslavou Vykydalovou. Ta je obžalovaná ze čtyř trestných činů, kterých se měla dopustit před pěti lety v souvislosti s budováním startovacích bytů nad obecním úřadem.

Po rozpadu zastupitelstva prý potvrdila svým podpisem uhrazení penále deseti milionů korun pro stavební firmu, která byty stavěla a nedostala včas zaplaceno. Obec se dostala do exekuce a dluhy splácí dodnes.

Současný starosta Antonín Hanák (TOP 09) navíc přišel s novou informací, že obec bude zřejmě muset vrátit i samotnou dotaci na byty. Finanční úřad přišel na to, že byty byly postaveny v jiné části budovy, než původně měly stát.

„Byl nám zaslán další platový výměr na vrácení dotace 500 tisíc. Po jednání s finančním úřadem počítáme s tím, že nám bude zaslán další výměr na 1,3 miliónu vrácení dotace a stejná částka jako doúčtování penále,“ uvedl Antonín Hanák.

Důvodem, proč soud proti očekávání nevynesl rozsudek, je, že obě strany navrhují výslech nových svědků. Miroslava Vykydalová (Svobodná občanská samospráva) se k celé kauze až do vynesení rozsudku nechce vyjadřovat. Hrozí jí až deset let vězení.

autor: gaj
Spustit audio