Rybáři na Břeclavsku začali s výlovy, práci jim komplikuje teplo i kormoráni

Na jižní Moravě začaly podzimní výlovy ryb. Rušno je teď hlavně na hrázi Hlohoveckého rybníka na Břeclavsku. Na jeho vypuštění a výlov mají jen čtyři dny. Voda je totiž letos moc teplá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výlov rybníka Chmelař

Výlov rybníka Chmelař | Foto: Miroslav Zimmer

Ryb je podle Jiřího Janoštíka z Rybářství Hodonín dostatek a ani dlouhotrvající sucho se nijak nepodepsalo na jejich velikosti a váze.

Práci rybářům ale komplikuje současné nezvykle teplé počasí. Rybám po upuštění vody rychle dochází kyslík.

„Máme tady areátory, máme tady čerpadla, abychom jim výlov ulehčili. Připouštíme i nějakou vodu seshora, aby tady byla dotovaná kyslíkatá voda. Ryba jako taková je teď aktivnější, a kdyby voda měla pod deset stupňů, tak přece jenom i manipulace a celý výlov by byly snazší,“ vysvětluje Jiří Janoštík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Jižní Moravě začaly podzimní výlovy ryb. Práci rybářů u Hlohoveckého rybníka přihlížela Štěpánka Kadlečková

Z Hlohoveckého rybníka chtějí rybáři vylovit na 800 metráků ryb, především kaprů. Bojovat o ně ale budou opět muset s kormoránem. A protože je rybník součástí národní přírodní rezervace, nemohou tohoto rybožravého ptáka střílet ani plašit. Škody jdou tak do milionů.

„Tady je 650 kormoránů a ještě čekáme nálet ze severských oblastí. Škody jsou pak příšerné,“ poznamenal jednatel rybářství Alois Kopečný.

Skončit s výlovem Hlohoveckého rybníka by rybáři měli ve čtvrtek.

Výlov rybníka | Foto: Michal Jindra

Štěpánka Kadlečková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme