S dohašováním obřího lesního požáru u Bzence pomáhají i tanky

Oheň u Bzence na Hodonínsku dostali hasiči večer pod kontrolu a dál už se nerozšiřuje. Jednotky na místě dál zůstávají, jejich hlavním úkolem je nyní zamezit opětovnému rozhoření.

Předpověď počasí totiž stále předpokládá vítr. Největší lesní požár za posledních nejméně 15 let hoří už od čtvrtečního podvečera.

I přes obtížné podmínky se hasičům daří držet plameny v ohraničeném území zhruba 200 hektarů. Jedno ze čtyř ohnisek požáru je už dokonce zcela uhašené.

Na mimořádně obtížném zásahu se vystřídalo 117 jednotek, tedy asi 500 hasičů nejen z Jihomoravského kraje a ze Zlínska. Dnes ráno přijely posily také ze severní Moravy, východních Čech a dokonce i ze Středočeského kraje.

Na místě se střídaly hasičské jednotky také celou noc a na pomoc jim dorazily dokonce dva tanky z Hlučína. Těžké stroje prohrabávají terén, aby se oheň nešířil přes kořeny stromů, a pomáhají i hasit. Hned po rozbřesku vzlétlo také pět vrtulníků.

Příčina požáru zatím není známa. Příčinu už sice zjišťují vyšetřovatelé hasičů i policie, musí ale počkat na úplné dohašení. Škody určitě půjdou do milionů. Lesy České republiky se nechaly slyšet, že se do obnovy spáleného porostu pustí hned, jakmile to bude možné.

Kvůli počasí hrozí požáry po celé zemi

Podle meteorologů kvůli pokračujícímu suchému počasí vzrostlo riziko vzniku a šíření požárů vyvolaných jak přírodními faktory, tak v důsledku založení ohňů.

Meteorologové proto doporučují v přírodě nerozdělávat oheň, nekouřit a vyhnout se používání přenosných vařičů i jiných zdrojů otevřeného ohně.

„Oheň rozdělávejte jen v zabezpečených ohništích a předem si připravte dostatek hasícího materiálu,” doporučil Český hydrometeorologický ve svém sobotním dopoledním prohlášení, „ hlavně nenechávejte dohořívající ohniště bez dozoru.”

autoři: gaj , pes , dka
Spustit audio