Sesuv svahu je pro Milonice neřešitelný. Je na něj potřeba víc, než mají na rok v rozpočtu.

Sesuvy svahů působí komplikace nejen na dálnici D8 na severu Čech nebo mezi Dolními Věstonicemi a Pavlovem na Břeclavsku. Dlouhá léta s nimi bojují taky v Milonicích na Vyškovsku.

V Milonicích na Vyškovsku dnes dělníci začali překládat plynové potrubí ohrožené sesouvajícím se svahem. Masa zeminy se už léta valí taky na jeden rodinný dům. Problém se vystupňoval před třemi lety po vydatných deštích.

Zajištění svahu je ale stále v nedohlednu. Majitelé pozemků problém řešit nechtějí, obec nemůže a kraj zatím poskytl peníze jen na geologickou studii. Úplná sanace by podle ní vyšla na víc než 30 milionů korun.

„Stojíme na okraji obce Milonice. Kopec zvaný Štymberky nám dělá dlouhé roky problémy,“ říká starostka Jitka Chramostová ze Sdružení nestraníků.

„Ty meliorace by se měly opravovat, ale nikdo to neopravil. Pravděpodobně se tam přerušily odvodné kanály a došlo k tomu, že se nám v roce 2014 sesula část svahu. Pohnulo to s plynovým vedením a to nám způsobilo velké problémy,“ popisuje.

Milonice: starostka Jitka Chramostová u sesouvajícího se svahu

Stačí, když tři měsíce hodně prší a místní mohou mít téměř jistotu, že se svah posune. Kromě potrubí ohrožuje sesuv také dům Milana Zemánka.

Na dvorku má opěrnou zídku s viditelnou prasklinou. „Je silná minimálně metr. Začalo to praskat od toho roku 2014,“ konstatuje Zemánek.

Milan Zemánek ukazuje trhlinu v zídce, kterou sesuv způsobil

Situaci mírně zachraňuje studna. „Mluvil jsem geodety a říkali, že ty pramínky se stékají sem. Tři tisíce litrů jsem musel vyčerpat, protože studna byla plná,“ doplňuje Zemánek.

Viní hlavně zemědělce, že špatným hospodařením zavinili sesuv svahu. Podle něj orali příliš hluboko a obnažili drenáže, které přestaly fungovat.

Obec by potřebovala peníze na stabilizační opatření za šest milionů korun. „Vzhledem k tomu, že máme roční rozpočet čtyři a půl milionu korun, šest milionů je pro nás nepředstavitelná investice. A navíc do cizích pozemků, to ani nemůžeme,“ vysvětluje starostka Chramostová.

Problém by mohla vyřešit dotace z krajského rozpočtu.

autor: gaj
Spustit audio