Silný vítr v noci strhával střechy a lámal stromy

Českem se v noci přehnal silný vítr. Na Šumavě na Velkém Javoru a v Krušných horách na Fichtelberku zaznamenali meteorologové náraz o síle orkánu – konkrétně 125 kilometrů za hodinu. Vítr se nad ránem trochu utišil, a tak přestává v Čechách varování před větrem platit. Na Moravě a ve Slezsku ho meteorologové odvolají nejpozději v poledne. Hasiči vyjížděli ke spadaným stromům a větvím, strženým střechám nebo uvolněnému billboardu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dřevorubec (ilustrační foto)

Dřevorubec (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Jihomoravští hasiči vyjížděli kvůli silnému větru ve dvou desítkách případů. Většinou z cest odstraňovali popadané stromy nebo větve. Zasahovali na různých místech kraje, nejčastěji na Brněnsku a Břeclavsku. Další potíže začnou lidé zřejmě hlásit během rána a dopoledne.

V Kosticích na Břeclavsku vítr strhl střechu budovy a ta spadla na přilehlou silnici. Hasiči ji odklidili, aby nebránila provozu, zbytek je na majiteli domu.

Přímo v Břeclavi spadl strom na střechu rodinného domu. I tam musela pomoci motorová pila hasičů. Spadlý strom také strhl elektrické vedení ve Veselí nad Moravou a poničil osobní auto.

Třicet výjezdů zaměstnalo za uplynulou noc hasiče v Jihočeském kraji. Operační středisko hasičů zatím nehlásí žádné škody ani nehody. Nejvíce zásahů eviduje na Českobudějovicku a Českokrumlovsku. Naopak na Písecku jenom jeden.

Řidiči hasičům stále hlásí kmeny, které přes noc polámal nebo vyvrátil vítr. Kolem šesté hodiny likvidovali hasiči strom přes koleje u Vimperka. Na Prachaticku zasahovali také u Netolic a na Písecku v Předoticích.

Silný vítr a bouřky se v noci přehnaly také Plzeňským krajem. Zanechaly za sebou polámané stromy a větve. Nejhorší situace byla na Domažlicku, Klatovsku, Tachovsku a Plzni-jihu.

Většinou padaly stromy na silnice, ve dvou případech i na železnici. Podle řídicího důstojníka Štefana Livinky se vše obešlo bez zranění.

„Jednotky vyjížděly k 18 případům, v drtivé většině z důvodu popadaných stromů nebo jiného materiálu. K dalším jiným následkům nedošlo. Teď momentálně už nikde nezasahujeme, poslední událost byla okolo čtvrté hodiny ranní,“ hlásil nad ránem Livinka.

Martina Klímová, Václav Malina, Vlasta Gajdošíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme