Skácel už hledí na Brno pod Špilberkem

Brno má ode dneška novou sochu. Na své místo v parku pod Špilberkem sochař Jiří Sobotka se svými spolupracovníky instaloval hlavu básníka Jana Skácela v nadživotní velikosti. Dílo je vytvořené z nerezových trubek svařených k sobě. Skácelova tvář plasticky vystupuje díky jejich různé délce. Skrz trubky se lidé budou moct podívat na město jakoby básníkovýma očima.

Nová socha v parku pod Špilberkem je zatím zahalená. Její usazování sledoval autor, sochař Jiří Sobotka.

„Musí se s tím zacházet jako s porcelánem, i když je z nerezu,“ usmíval se. Na usazování obrovské hlavy básníka Jana Skácela pracovali studenti-sochaři z Fakulty výtvarných umění.

Originální socha Jana Skácela pod Špilberkem, autorem je Jiří Sobotka

„Nemusí to samozřejmě dělat sochaři, ale je možné, že jsme k dílu o něco citlivější, než by byli jiní,“ konstatuje Jan Šebánek, který na usazení sochy pracoval.

Nerezové trubky svou nestejnou délkou vytváří plasticky vystupující básníkovu tvář. Kolemjdoucí se budou skrz trubky moci podívat na Brno „básníkovýma očima“.

Originální socha Jana Skácela pod Špilberkem, autorem je Jiří Sobotka

Sochaři obří hlavu nejprve usadili na dřevěné podložky, teprve potom na betonový podstavec. Zatím ale ještě není hotovo.

Podstavec bude obložený kamenem, který ponese na každé straně jedno ze čtyř slov, která jsou základem Skácelova díla. Jsou to: krajina, ticho, dětství a smrt. Slavnostní odhalení sochy je naplánováno na 25. října.

Originální socha Jana Skácela pod Špilberkem, autorem je Jiří Sobotka
Spustit audio