Skácel už hledí přes Brno k Pálavě, můžete se podívat jeho očima

V Brně na Špilberku včera odhalili neobvyklou bustu básníka Jana Skácela, je z dutých nerezových trubek.

Brno vzdalo hold básníkovi - a někdejšímu redaktorovi brněnského rozhlasu - Janu Skácelovi. Včera byla v parku pod Špilberkem slavnostně odhalena jeho busta v nadživotní velikosti.

Sochař Jiří Sobotka ji vytvořil neobvyklou metodou - svařením tisíců dutých nerezových trubek. Básníkova tvář plasticky vystupuje díky jejich různé délce.

„Ta nejklasičtější verze, tedy bronzová socha, byla vyloučena samotnými podmínkami soutěže. Pak jsem uvažoval o litém železe, které by bylo takové surové. Ale pak mě napadlo, že by to chtěla něco křehčího, transparentnějšího,“ popsal své úvahy Jiří Sobotka.

Socha Jana Skácela z nerezových trubek na brněnském Špilberku

Netradiční Skácelovu podobenku oceňuje i teoretik literatury Jiří Trávníček. „Socha se mi líbí, připadá mi taková futurologická, maličko kosmická. A myslím, že by se líbila i samotnému Skácelovi podle toho, jaký byl. On neměl moc rád, když se věci hladí po srsti,“ poznamenal odborník.

Ocenil i podobu kamenného podstavce sochy, který zdobí čtyři slova charakterizující Skácelovu poezii: dětství, krajina, ticho a smrt. „Kdybych měl ve čtyřech slovech shrnout, co je Skácel, byla by to tahle,“ podotkl Jiří Trávníček.

Socha Jana Skácela z nerezových trubek na brněnském Špilberku

Kolemjdoucí se mohou díky použitým trubkám podívat na Brno jakoby básníkovýma očima. Nebo ústy. Nebo čelem. „Je to hezké, působí to pozitivně, líbí se mi, že to plní víc funkcí,“ ocenil jeden z návštěvníků parku na Špilberku.

Socha je součástí projektu Sochy pro Brno. Vedení města by chtělo do brněnských ulic či parků každý rok umístit jednu sochu významné osobnosti související s Brnem. „Zatím máme návrh asi deseti osobností, veřejnost se o nich brzy dozví. Je mezi nimi například architekt Loos, průmyslníci z 19. století nebo páter Martin Středa,“ uvedl náměstek primátora Petr Hladík (KDU-ČSL).

autor: gaj
Spustit audio