Slavná strunařská rodina Thomastik pochází z Holešova a zanechala tu mnoho stop

Předchůdci slavného vídeňského strunařského rodu Thomastiků pocházejí z Holešova. Tomaštíkovi po sobě zanechali ve městě i okolí výraznou stopu - struny pro smyčcové nástroje zřejmě vyráběli v devatenáctém století už na Moravě.

Struny Thomastik jsou historicky nejrozšířenějším houslovým potahem na světě. Hráli a stále na ně hrají přední virtuozové. Málokdo ale ví, že Thomastik - to je vlastně Tomaštík.

A tento rod Tomaštíků pochází z Holešova na Kroměřížsku. Ještě v polovině devatenáctého století tam patřil k nejbohatší a nejváženějším. Jistý Petr Tomaštík odešel z Holešova do Vídně v sedmdesátých letech devatenáctého století a začal tam éru výroby strun, která před sto lety vyvrcholila založením specializované firmy Thomastik.

Dům číslo 26 v Holešově rodině Tomaštíků patřil. „Nějaký Petr Tomaštík byl chorvatského původu a na konci 17. století se dostal do Vídně. Tehdy v roce 1683 Vídeň oblehli Turci a on se vyznamenal při obraně města, takže jednak dostal šlechtický titul a zřejmě přišel i k nějakým penězům. Ty použil na zakoupení tohoto měšťanského domu v Holešově,“ vypráví historik Karel Bartošek.

Slavný rod strunařů se proslavil až ve Vídni. Ale živnost provozovali Tomaštíkovi i v Holešově. „Byla to živnost provaznická, mýdlařská a kalafunářská. Je tedy možné, že vyráběli i struny. Byla to děděičná živnost až do poloviny 20. století,“ doplňuje Bartošek.

„Někdy v druhé polovině 19. století je tady František Tomaštík – první svobodně zvolený starosta Holešova. A jeho mladší syn Petr Tomaštík odchází do Vídně,“ vysvětluje historik, v jaké době se od Holešovských Tomaštíků odštěpil rod slavných strunařů.

Barokní sousoší u Jankovic nechal postavit Jan Tomaštík

Rodina ale zanechala stopy i v nedalekých Jankovicích. Za touto obcí stojí nádherné barokní sousoší, na kterém je napsáno: postaveno nákladem pana Jana Tomaštíka zemřelého 1742.

„Tento Jan Tomaštík provozoval právě tu živnost a jel z obchodní cesty povozem v podvečer svátku svaté Anny. Varovali ho, ať nejezdí, že jsou tu loupežníci, ale on odmítl někde přespat chtěl dojet do Jankovic,“ popisuje události ze 16. století Bartošek.

Jenže loupežníci u cesty opravdu číhali a Tomaštíka napadli. Sekali po něm šavlemi, ale neohrožený obchodník se bránil bičem a několik jich srazil. „Modlil se ke svaté Anně, která měla ten den svátek, ať ho zachrání. Že když ho zachrání tak jí postaví to sousoší. Když pak dojel šťastně do Jankovic, nechal za to zachránění postavit toto sousoší,“ vysvětluje historik.

Tomaštíkovi byli na Holešovsku opravdu významným rodem. V historii rodu je několik purkmistrů a dokonce prvního český starosta v Holešově.

autor: pes
Spustit audio