Slovácký verbuňk byl zapsán na seznam nehmotného světového dědictví Unesco

1. leden 2014

Tradiční slovácký tanec verbuňk se minulý týden dočkal historického úspěchu. Byl zařazen na seznam nehmotného historického dědictví UNESCO. Pro českou republiku je to první zápis na tento světový seznam, který má v současnosti celkem devadesát položek.

Verbuňk je starý tanec, který býval na Moravském Slovácku výrazem vzdoru proti verbování na vojnu a patří mezi mužské tance skočného charakteru. Je tancem improvizovaným, ke kterému neodmyslitelně patří předzpěv taneční písně. "Další zvláštností je, že se tančí převážně hromadně, každý z tanečníků ale při tom tančí sám za sebe s výrazem své regionální a místní příslušnosti," upřesňuje odborný pracovník Národního ústavu lidové kultury ve Strážnici Jan Blahůšek.

Verbuňk má obvykle tři části, a to předzpěv, taneční část pomalého či středního tempa a taneční část rychlou. Je rozšířený téměř po celém Slovácku a v současné době se rozlišuje celkem šest základních regionálních stylů. "Ty se dělí podle hlavních historických kulturních center, jako je Kyjov, Strážnice, Břeclav, Velká nad Veličkou, Uherské Hradiště a Uherský Brod," vypočítává Jan Blahůšek.

Za dobu své historie doznal verbuňk určitých změn. Hodně tomu, podle odborníků, pomohla soutěž "O nejlepšího tanečníka slováckého verbuňku", která probíhá při Mezinárodním folklorním festivalu ve Strážnici. " Co se týká samotného tance, tak když se podíváte na různé akce nebo obyčeje, jako jsou třeba hody, tak se v lokalitách, kde se obyčeje udržují, verbuňk stále tančí," dodává odborný pracovník Národního ústavu lidové kultury ve Strážnici Jan Blahůšek.

autor: Helena Simerská
Spustit audio