Sochy ze dřeva a kamene nabízí odpočinek u cyklostezek na Ivančicku

2. červenec 2017

Sochař z Ivančic na Brněnsku pracuje na v pořadí osmém odpočívadle s netradičními dřevěnými a kamennými sochami.

U cyklostezek v okolí Ivančic na Brněnsku letos přibude další turistické odpočívadlo. Stejně jako sedm předchozích ho vyrábí místní sochař Josef Zahradník.

K posezení vždy přidá unikátní dřevěné nebo kamenné sochy inspirované lesními zvířaty. Právě pracuje na odpočívce s názvem Ptačí hotel, jejíž dominantou bude socha dravčího pařátu.

„Tady jsme v kovárně, kde probíhají svářecí práce, kovářské práce a dřevo zpracovávám tady. To znamená, tady se motorovou pilou vyrábí palisády, brousí se to a hobluje a šroubuje dohromady a tak dále,“ popisuje sochař.

Sochy - odpočívky Josefa Zahradníka v okolí Ivančic.

V dílně Josefa Zahradníka panuje kreativní chaos. Kromě strojů na opracování dřeva, tu je třeba na čtyřech pneumatikách položené torzo klavíru. Je tu spousta různých kousků dřeva. Díla potkávají turisté nebo cykloturisté tady v okolí už poměrně pravidelně a často.

Strakapoud u zastavení U Žáby.

„Tady je připravena část odpočívky ptačího hotelu. Měl by tam být velikánský dravčí jako pařát vyzděný z plochých kamenů. Bude mít 3 metry výšku. Měla by to být dominanta odpočívky Ptačího hotelu,“ dodává Josef Zahradník.

Zastavení U Dvou bobrů.

Odpočívky nesou vždy nějaká zvířecí jména, U raka, U šneka, teď Ptačí hotel.

Zastavení U Lišky.

„Myslím, že v dnešním světě plném techniky a elektroniky, že člověk se snaží to kompenzovat návratem do přírody a to má velice pozitivní, uklidňující vliv na jeho nitro. A myslím si, že ty motivy jsou přijatelné, jak pro dospělé, tak hlavně pro děti, které umí vidět to dotyčné zvířátko,“ vysvětluje náměty sochař.

Zvěrokruh.

Josef Zahradník přitom není umělecký sochař, vše se naučil sám. „Věci kolem sochařiny mě vždycky zajímaly, byť jsem tímto směrem amatér. A vždycky, celý život jsem je dělal a je to pro mě určitá forma terapie. Baví mě to, dělám to rád,“ dodává.

Poblíž turistických a cykloturistických tras na Ivančicku je zatím sedm uměleckých odpočívek od Josefa Zahradníka. Mezi největší z nich patří třeba Zvěrokruh s dvanácti dřevěnými sochami jednotlivých znamení. Sochy zároveň slouží jako lavičky kolem ohniště.

autor: jel
Spustit audio