Sokolský Stadion slavil 90 let, otevřel se tu nový sál pro děti

Členové brněnského Sokola oslavili 90 let od vzniku sokolského Stadionu na Kounicově ulici.

Sokolovna na Kounicově ulici v Brně o víkendu oslavila 90 let. Členové Sokola a historikové Muzea města Brna při této příležitosti odhalili základní kámen budovy a vůbec poprvé rozpečetili historické dokumenty z roku 1927.

K otevření schrány byli přizváni historici z Muzea města Brna. „Jsou tady dobové fotografie, například snímek Jana Rychmana, což byl jeden z vůbec nejstarších žijících členů brněnského Sokola,“ komentoval obsah historik Pavel Košťál.

Kromě fotografií a pohlednic z 20. let minulého století historikové v kovové tubě objevili i slavnostní prohlášení o výstavbě Sokolovny, členské odznaky nebo třeba dobové mince.

Dokumenty, mince a fotografie z památeční schránky.

„Jsou to úplně běžné mince, které platily za první republiky. Od haléřů až po pětikorunu. Je vidět, že pětikoruna byla podstatně větší, než je naše dnešní pětikoruna. Ale na druhé straně vidíme, že i ta dnešní pětikoruna vychází svou podobou z té z doby první republiky,“ konstatoval historik.

Slavnostního odhalení základního kamene Sokolovny a rozpečetění dokumentů se zúčastnila i gymnastka a olympijská vítězka z roku 1948 Věra Růžičková. Do Sokola ji poprvé vzala maminka ve čtyřech letech. Cvičí dodnes. Za rok jí bude 90 let, ale i tak chodí cvičit jednou týdně a doma cvičí každé ráno.

Gymnastka Věra Růžičková začala do Sokola chodit jako čtyřletá.

„Sokol pro mě znamenal vždycky hodně. Společnou činnost, společnou myšlenku. Vždycky mě přinášel to lepší ze života,“ říká Růžičková.

U příležitosti oslav 90. výročí od vzniku brněnského Stadionu také členové Sokola otevřeli nové tělovýchovné centrum pro děti do patnácti let.

„Má ambici navazovat na to sokolské tradičně pojaté cvičení pro děti. Nehledí se zde na výkon nebo na nějaké prvenství a soutěže. Ale máme ambici děti naučit vůbec se hýbat. Nespecializovat je v brzkém věku a spíš je naučit mít radost z toho pohybu,“ pokračuje místostarosta brněnského Sokola Michal Doležel.

Brněnskou Sokolovnu čeká v příštích letech několik rozsáhlých oprav. Letos chtějí členové Sokola obnovit vstup do Stadionu. Dále plánují zrekonstruovat sportovní halu a tělocvičnu sportovní gymnastiky. Podle Doležela počítají s náklady v hodnotách sta milionů korun.

autor: Dominika Cardová
Spustit audio