Soukromý chov lvů na Zlínsku: až na jednoho mají všichni povolení

Soukromníci chovají lvy ve Zlínském kraji na třech místech. Povolení nemá jen jeden z nich.

Nelegálně chovaný lev ve Zděchově na Vsetínsku stále zůstává ve svém výběhu. Majitel se proti rozhodnutím úřadů odvolává.

Jak zjistil náš reportér, tyto kočkovité šelmy můžete vidět i na dalších místech východní Moravy. Tam je ale majitelé chovají podle předpisů.

Lvy bezpečně v ohradách můžeme potkat například v Hošťálkové na Vsetínsku a ve Stupavě na Kroměřížsku. Chovatelé museli splnit náročné podmínky veterinářů i stavebních úřadů. Zatímco v Hošťálkové chová majitel párek lvů na samotě za obcí, ve Stupavě jsou dva lvi takřka domácí mazlíčci v jakési minizoo spolu s dalšími exotickými ptáky a savci.

V Hoštálkové mají lvy v chovné stanici u bývalého penzionu. Areál zatím není oficiálně přístupný. Podle nezávislé místostarostky Jany Plevové začátkem února majitel podal žádost o stavební povolení na rozšíření výběhu.

Podle nákresů plánuje vybudovat malou zoo s odpočinkovými zónami. Vzhledem k nutné změně územního plánu to podle vedení obce bude záležitost několika let.

Stupavští lvi se jmenují Alex a Mianga a jejich majitel je před lety zachránil z cirkusu. V těchto dnech je na cestách mimo Evropu, takže další informace o jeho zvířatech se reportérům nepodařilo získat.

Zděchovský lev Fufi zatím stále zůstává na svém místě. Stále totiž běží zákonné lhůty pro nabytí právní moci. Jak stavební úřad, tak veterinární správa nařídily odstranění chovu. Majitel se ale odvolal. Podle nezávislého starosty Tomáše Kocourka by nové informace mohly být přibližně za měsíc.

autor: rv
Spustit audio