Spor o zemědělské závlahy: stát systém odkoupí, ale ne dost rychle

19. prosinec 2016

Hlavní síť závlah na Břeclavsku by v budoucnu mohl provozovat stát, se soukromým provozovatelem o tom jedná ministerstvo zemědělství.

Spory provozovatele závlah na Břeclavsku se Státním pozemkovým úřadem jsou zdá se být u konce. Stát, respektive ministerstvo zemědělství, plánuje od soukromníků hlavní síť závlah odkoupit a zrekonstruovat.

Jejich chod by tak zajišťoval jeden správce, doteď tomu tak nebylo. Zhruba šest tisíc hektarů závlah na Břeclavsku provozuje soukromá společnost VIA AQUA, která dodává asi padesáti zemědělcům vodu. Jsou to hlavně pěstitelé ovoce a zeleniny, ale také třeba vinaři.

Přečerpávací stanici, která přivádí vodu z Dyje, ale vlastní stát, respektive Státní pozemkový úřad. Ten po firmě požaduje za pronájem asi 350 tisíc korun plus úhradu energií a oprav, což je ale pro společnost likvidační.

Hrozilo, a vlastně stále hrozí, že zemědělci by se tak ocitli bez vody. Státní pozemkový úřad placený nájemní vztah obhajuje tím, že v opačném případě by se jednalo o nedovolenou podporu vůči ostatním provozovatelům, kteří úlevy od státu nemají.

Firma na nájemní smlouvu nepřistoupila a napojena byla defacto načerno, aby zajistila dodávku vody pro zemědělce.

Stát síť koupí, ale letošní sezónu to nezachrání

Řešení sporu je na dobré cestě. Ministerstvo zemědělství se totiž nabídlo, že by hlavní síť závlah (tedy zprivatizovaný majetek firmy VIA AQUA) odkoupilo

„Představa je taková, že se nejtěžší soustava stane celá státní a stát by pronajal formou služeb provozování a uživatelé by pak platili ne za vodu, ale za službu, kterou je dodání vody na závlahy,“ upřesňuje Pavel Punčochář ze sekce vodního hospodářství ministerstva.

Firma s odkupem souhlasí, potrubí je totiž zastaralé a je potřeba ho co nejdříve zrenovovat a rozšířit. V současnosti je využíváno pouze z jedné třetiny, napustit vodou se ale vždy musí celé. Zemědělci krok rezortu vítají, přesto jim ale chybí významnější státní i evropská podpora na nákup závlahových systémů na jejich pozemcích.

„Kapková závlaha je dotovaná téměř ze sta procent a proto ji všichni dělají. Dotace, která je na hektar, pokryje náklady na výstavbu této závlahy. Ale plošná závlaha není dotovaná ani z padesáti procent,“ dodává Antonín Homola ze ZEPRA Přítluky.

Prodej se rozhodně nestihne vyřešit do začátku sezóny, tedy do března. Státní pozemkový úřad stále hledá znalce, který by závlahy nacenil, rok 2017 tak bude spíše přechodný. Z průtahů má obavy i spolumajitel firmy VIA AQUA Antonín Zapletal, stále neví, zda budou moci zavlažovat a hlavně, kolik je to bude stát. Už teď jsou ve ztrátě.

V České republice jsou závlahy zavedeny asi na 160 tisících hektarech, jen čtyřicet procent z nich je v provozu.

autor: Štěpánka Kadlečková
Spustit audio