Stadion Za Lužánkami hostil další exhibici. Tentokrát Brněnští vyzvali tým z Wembley

Starý brněnský fotbalový stadion za Lužánkami se symbolicky propojil se slavnou londýnskou arénou Wembley. V Brně se totiž v přátelském utkání střetly dva týmy, které zastupovaly právě slavné stadiony. Za lužánecký výběr nastoupili především fanoušci, kteří loni pomáhali obnovit zchátralý areál. Za výběr Wembley vyběhli na trávník angličtí fotbaloví manažeři, které zaujal příběh lužáneckého stadionu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brno. Stadion Lužánky, Za Lužánkami

Brno. Stadion Lužánky, Za Lužánkami | Foto: Vojtěch Man

Tým fotbalového stadionu Za Lužánkami oslavil nad výběrem Wembley jasnou výhru 4:1. Ostatně za domácí celek nastoupilo kromě fanoušků i několik prvoligových hráčů. O výsledek ale v tomto utkání nešlo.

„Objel jsem nějaké stadiony a zjišťoval jsem, jak to funguje. Díky svým kontaktům jsem se dostal k Simonovi. Nějakým způsobem ho to zaujalo a byl tady,“ popisuje předseda pracovní skupiny pro výstavbu nového stadionu Za Lužánkami Marek Fišer, jak vznikl nápad odehrát duel mezi dvěma týmy reprezentujícími slavné stadiony.

Přehrát

00:00 / 00:00

S aktéry exhibičního utkání v Brně mluvil reportér ČRo David Nekvinda

Zmiňovaný Simon je Simon Smith, anglický fotbalový manažer. Pracoval třeba pro Tottenham Hotspurs v době, kdy klub stavěl tréninkové středisko. Poslední tři roky byl ředitelem stadionu ve Wembley a organizoval tak i finále Ligy mistrů.

„Přemluvili mě, abych se přijel do Brna podívat, což jsem udělal v prosinci. Potkal jsem se s pár lidmi z města a fotbalového klubu jako fotbalový fanoušek a zároveň člověk, který pracuje v profesionálním fotbale. Přesvědčili mě, abych se domluvil s dalšími lidmi a přijel odehrát tento zápas,“ řekl Simon Smith.

Smithe a ostatní anglické manažery většinou z nižších fotbalových soutěží zaujal příběh stadionu Za Lužánkami. Léta chátrající areál loni dobrovolníci na brigádách upravili do takového stavu, že na rozlučku fotbalisty Petra Švancary s kariérou mohlo přijít přes třicet tisíc fanoušků.

„Je důležité udržovat ten příběh při životě. Proto jsme sem přijeli a zahráli si zápas. Abychom ten příběh podpořili a znovu na něj upozornili evropskou fotbalovou komunitu. Doufáme, že i takto pomůžeme tomu, aby zde v budoucnu stál nový stadion,“ myslí si Smith.

Mourinho povede od příští sezony Manchester United. Ten po čtrnácti letech vyhrál FA Cup

Číst článek

Podle vedení Brna může výstavba nového moderního areálu začít nejdřív v roce 2018. Do té doby chtějí fanoušci pořádat různé akce i na starém stadionu. Největší letošní plánovaná lužánecká událost se ale nakonec asi neuskuteční. Fotbalisté Zbrojovky Brno neodehrají na slavném stadionu avizovanou generálku na prvoligovou sezonu kvůli stavebním pracím v okolí.

„Nemůžeme bohužel dělat žádné velké akce kvůli tomu, že se tady kope parovod, takže tady jsou omezené přístupové cesty. Je to škoda, ale na druhou stranu všechno směřuje k tomu, aby byl nový stadion. Věřím, že to, co se nastartovalo vloni, dopadne dobře,“ uvedl Marek Fišer.

Termín dokončení stavby nového stadionu je rok 2021. Určitě dřív by si chtěli brněnští fanoušci zahrát odvetu proti týmu Wembley. A třeba přímo ve slavném areálu anglického národního stadionu.

„Myslím, že by to tak mohlo být. Asi ne na tom hlavním stadionu, ale v tamějším areálu mají více hřišť, takže na jednom z nich snad ano,“ těší se Fišer, který vedl lužánecký tým jako kapitán.

David Nekvinda, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme