Startuje Zlín Film Festival. Nabídne české i světové premiéry a ocení Adolfa Borna

Ve Zlíně dnes začal Zlín Film Festival, největší a nejstarší filmový festival věnovaný dětem. Potrvá do čtvrtka a nabídne přes 300 projekcí včetně českých a světových premiér. Chybět nebudou ani divadla a koncerty a po okružní cestě Čechami a Moravou dorazí dnes do Zlína také dětský kinematovlak. Cenu za přínos dětskému filmu pak převezme autor výtvarné podoby Macha a Šebestové nebo Opičky Žofky Adolf Born.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve Zlíně začal filmový festival zaměřený na nejmenší diváky

Ve Zlíně začal filmový festival zaměřený na nejmenší diváky | Foto: Roman Verner | Zdroj: Český rozhlas

Ocenění Adolfa Borna přijde až na konci festivalu. Do té doby na diváky čeká přes 360 filmů, z toho třináct ve světové premiéře.

Festival zahájí dva filmy. Večer to bude animovaná Malá z rybárny režiséra Jana Baleje a už dopoledne pohádka režisérky Alice Nellis Sedmero krkavců.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Zlín Film Fest posluchače ČRo pozvali redaktoři Tomáš Pilát a Marek Blaho

Režisérka prý chce i tímto snímkem změnit obecnou představu, že se jedná o temnou pohádku.

„To je pohádka, kde nikdo nikoho nezabije, pohádka, kde se nepoužívají zbraně, je to pohádka, kde dobro zvítězí – což je v dnešním světě pohádek v podstatě mimořádné,“ poznamenala Nellis.

Každý rok festival podrobně představuje jednu národní kinematografii. Letos se zaměří na Německo. A opomenutý nezůstane ani filmový Zlín.

Adolf Born | Foto: Jan Sklenář

„Protože máme výročí – půlkulaté, pětapadesáté – a protože jsme Zlín Film Festival, tak se budeme věnovat zlínské filmové tvorbě, tentokrát to bude tvorba animovaná,“ přiblížila umělecká ředitelka festivalu Markéta Pášmová.

Zlín Film Festival nabídne i bohatý doprovodný program, například výstavy, divadelní představení nebo koncerty. Více o programu se lze dočíst na stránkách festivalu zde.

Tomáš Pilát, kov, Marek Blaho Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme