Stepi pomáhá tank i motorky

Ochránci přírody si na step poblíž Znojma pozvali tanky, bojová vozidla pěchoty i motorkáře. Tamní přírodě to může pomoci.

O smyslu podobné pomoci se první dva dny v září snaží ochranáři přesvědčit i hosty. A to přímo na Načeratickém kopci u Znojma, kde teď s jejich souhlasem tanky, motocykly a další stroje jezdí.

Rostliny potřebují narušit půdu
Podobná pomoc od klubů vojenské historie je v tuzemsku výjimečná. Některé rostliny ale ke svému rozmožení potřebují narušit půdu zarůstající plevelem – funguje to podobně, jako když se na stráních pasou ovce nebo kozy.

Díky pomoci ochranářů roste u Znojma i smil písečný.

Těžká technika je někdy účinnější. „To jsou opuštěné vojenské prostory. Na těchto lokalitách vojenská technika působila desítky let,“ připomíná manažer projektu Pavel Marhoul. Ideální podle něj je, když se různé formy péče kombinují.

Na Načeratický kopec, kde i v sobotu pokračuje Den otevřených stepí, je možné se dostat dvěma cestami. Od Oblekovic nebo od silnice vedoucí ze Znojma na Načeratice kolem bývalé skládky. Na návštěvníky tam čekají ochránci přírody i milovníci historické vojenské techniky.

Motocykly mohou paradoxně přírodě pomoci. Ale po domluvě s jejími ochránci.
autor: gaj
Spustit audio