Strany podepsaly koaliční dohodu ve Zlínském kraji. Hejtmanem bude Čunek, v radě usedne Gazdík

25. říjen 2016

Zástupci stran ve Zlínském kraji podepsali koaliční dohodu. Vládnout zde bude společně KDU-ČSL, ANO, STAN a ODS. Přes svá prohlášení v radě kraje zasedne také Petr Gazdík (STAN).

Gazdík, který je republikovým předsedou STAN a místopředsedou Poslanecké sněmovny, po volbách tvrdil, že ve vedení Zlínského kraje nebude. Nakonec se ale bude v radě kraje starat o školství. Novým hejtmanem by se měl stát lídr kandidátky vítězné KDU-ČSL Jiří Čunek.

Nová koalice bude mít v zastupitelstvu většinu 29 z celkových 45 mandátů. V radě obsadí KDU-ČSL čtyři křesla, ANO a STAN po dvou a ODS jedno křeslo.

Hejtman Čunek bude zodpovídat za zdravotnictví, investice a vnější vztahy. Statutárním náměstkem hejtmana bude Jiří Soukup (ANO), finanční ředitel firmy Samohýl Motor Holding. Ten bude mít na starosti finance, rozpočet a majetek. Dalšími náměstky budou starosta Ostrožské Nové Vsi Pavel Botek (KDU-ČSL), jehož rezortem bude doprava, a krajský předseda STAN a starosta Vysokého Pole Josef Zicha, jenž bude mít na starost strategický rozvoj, územní plán a stavební řád.

Členové minulé koalice ve volbách propadli

Resorty kultury, památkové péče, církve a sportu bude spravovat zastupitel Zlína lidovec Miroslav Kašný, resorty sociálních věcí a neziskový sektor připadli jeho kolegyni vedoucí denního centra pro seniory Charity Zlín Michaele Bláhové (KDU-ČSL).

Čtěte také

Za hnutí ANO v radě zasedne poslankyně Margarita Balaštíková, která hnutí do voleb vedla. Jejími resorty budou životní prostředí a zemědělství. Po čtyřech letech se dovedení kraje vrátí také ODS. V radě zasedne vlčnovský starosta Jan Pijáček (ODS), který bude mít na starost rozvoj venkova, cestovní ruch a řízení dotačních programů.

V minulých letech v kraji vládla koalice ČSSD, KSČM a SPO. Levice ale ve volbách propadla. SPO se do krajského zastupitelstva vůbec nedostalo.

zdroj: ČTK
Spustit audio