Sucho ohrožuje vinice na jihu Moravy. Ne všude lze zavlažovat

Jihomoravští vinaři začínají sčítat ztráty, které jim působí sucho. V ohrožení jsou zejména mladé čerstvě vysázené vinice, které bez vody hynou. Starší keře révy vinné zatím extrémům posledních dnů odolávají. Bez vydatných dešťů ale i ony mohou brzy kapitulovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hrozny (ilustrační foto)

Hrozny (ilustrační foto) | Foto: Anna Jadrná | Zdroj: Český rozhlas

„Máme zavlažovanou a nezavlažovanou část, je to stejná odrůda,“ vysvětluje místopředseda Vinařské asociace Jiří Maděřič.

„Když si vezmete hrozen do ruky, tak opravdu cítíte, že hmotnost hroznu se závlahou je o 30 až 40 procent větší, přitom je stejný srovnáním velikosti. To je ten největší kámen úrazu, co dnes asi bude,“ dodává Maděřič.

Přehrát

00:00 / 00:00

Starší dobře udržované vinice snáší sucho lépe. U těch mladých očekávají vinaři ztráty

Starší dobře udržované vinohrady snáší sucho lépe než ty mladé. U nich také vinaři očekávají značné ztráty, nemají tak hluboké kořeny, aby natáhly vodu z půdy.

„Část míst máme pod závlahou. Na lehčích půdách je to nutnost. Tam, kde jsou písčité půdy, tak tam opravdu bez vody bude propad úrody asi vysoký. Tam, kde jsou těžší jílovité půdy, takový problém nebude,“ popisuje Jiří Maděřič.

Potřeba bude co nejdříve obnovit systém závlah v regionu. „Závlahy se zanedbaly. Celkově jsou ty řády zanedbané, takže ne všude jsou vývody, ne všude se dá zavlažovat a je nedostatek zavlažovačů. V letošním roce si myslím, že se budou vinaři ozývat a bude se to zase obnovovat a rekonstruovat,“ říká vinař František Mádl z Velkých Bílovic na Břeclavsku.

Sucho má kromě negativních dopadů ale i jeden pozitivní. Vinohradům se vyhýbají nemoci, plísně a škůdci. Odhady úrody proto vypadají více než slibně.

Štěpánka Kadlečková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme