Symbol Vánoc nebo nebezpečný škůdce? V případě jmelí je to obojí

20. prosinec 2016

Zahradníci zámeckého parku v Lednici bojují se jmelím. Tento parazit napadá stovky vzácných stromů, vysává z nich vláhu i živiny a větve pod jeho tíhou hrozí pádem, zahradníci proto začali s jeho řezáním.

Někdo si bez něj neumí Vánoce představit. Jinak je to ale parazit, který ze stromů vysává vláhu i živiny. Řeč je o jmelí. V těchto dnech ho začali ořezávat zahradníci v zámeckém parku v Lednici. Pomáhá jim v tom výšková plošina.

„Bohužel jmelí se neomezuje jen na stromy, ale může se vyskytnout třeba na keřích. Objevuje se na listnatých, ale i jehličnatých stromech. Tady v parku máme velmi cenné exempláře a ty potřebujeme očistit a udržovat je v co nejlepším technickém stavu,“ vysvětluje správce lednického parku Oto Bernard.

Zahradníci v zámeckém parku v Lednici ořezávají jmelí

Zahradníci se při ořezávání jmelí pohybují ve výšce až 15 metrů. Nepečují ale pouze o zdraví stromů, ale také návštěvníků parku.

„Některé stromy jsou jmelím tak obrostlé, že se pod jeho vahou lámou větve. To je nebezpečné právě v místech, kde se pohybují návštěvníci,“ přibližuje Bernard.

Zahradníci v zámeckém parku v Lednici ořezávají jmelí

Zároveň ale jmelí vysiluje samotné stromy, na kterých parazituje. „V zimním období vyčerpává zásoby vody, které jsou v kmeni a strom potom může uschnout nebo je jmelím poškozován,“ dodává.

Uřezané jmelí použijí zahradníci k výrobě zámeckých vánočních aranžmá, zbytek poté rozdají.

autor: Štěpánka Kadlečková
Spustit audio