Také na jihu Moravy začaly zápisy budoucích prvňáčků

16. leden 2012

V tomto týdnu probíhají v základních školách zápisy dětí do prvních tříd. Řada rodičů už přitom dnes automaticky nevolí nejbližší školu, ale vybírá si podle zaměření a pověsti i za tu cenu, že pak musí dítě denně vozit do školy a zpět.

Velký zájem byl hned v pondělí například o brněnskou Základní školu Úvoz. Ta má na druhém stupni speciální hokejové třídy a na prvním skupinovou výuku nadaných dětí. Podle ředitele Miloše Doležala ale profilace základní školy není v Brně až tak výjimečná. „Každý se snaží žáky nějak přilákat,“ vysvětlil Doležal.

Zápisy do prvních tříd mohly oficiálně začít v neděli, konkrétní termín si vybírá vedení každé školy samo, budoucí prvňáčky ale musí zapsat mezi 15. lednem a 15. únorem.

Prvňáčků by v příštím školním roce podle odhadů ministerstva školství mělo být v celé republice 132 tisíc. Stejně jako v minulých letech se dá i letos očekávat, že víc než 20 procent rodičů bude žádat o odklad povinné školní docházky.

Každým rokem má odklad až pětina dětí, častěji to jsou chlapci. Stejně tak ale můžou k zápisům přijít i děti, kterým bude šest let až v průběhu toho následujícího školního roku, v tom případě musí rodiče přinést doporučení ze školské poradny, případně od lékaře.

autor: hol
Spustit audio